In Nederland wordt niet standaard bij elke vrouw een 30 weken echo gemaakt. Dit gebeurt alleen op medische indicatie. Want alleen als er een medische reden voor is, wordt de echo door de zorgverzekeraar vergoed.

Indicaties

Medische indicaties om een 30 weken echo te maken zijn o.a.:

  • een eerder kindje dat te klein was
  • een te laag liggende placenta
  • overgewicht
  • een eerder kindje dat te zwaar was

Je verloskundige kan je meer vertellen als je wilt weten of er bij jou een medische reden is voor het maken van een 30 weken echo.

Toch graag een echo?

Wil je graag een 30 weken echo, maar heb je geen medische indicatie? Dan biedt het Geboortecentrum je de mogelijkheid om een Eigen Keuze Echo te laten maken. Deze echo’s zijn zonder medische indicatie, en op eigen verzoek van de zwangere. De kosten voor zo’n “eigen keuze echo” betaal je daarom zelf (€ 45,-). 

Er wordt gekeken hoe de baby groeit en hoe hij/zij in je buik ligt. Vaak kan je bij 30 weken heel mooi het gezichtje bekijken, de handjes en voetjes, en of het kindje al haartjes heeft. Maar ook zijn de diverse organen van de baby vaak goed te zien. De echo wordt gedaan via je buikwand.

Eigen keuze echo

Een eigen keuze echo in het Geboortecentrum

Steeds vaker merken wij dat zwangere vrouwen graag een echo willen zonder dat daar een medische reden voor is. Daarom biedt het Geboortecentrum je de mogelijkheid om, als jij dat wilt, extra echo’s te laten maken. Deze echo’s zijn zonder medische indicatie en worden niet door je zorgverzekeraar vergoed. De kosten voor zo’n “eigen keuze echo” betaal je daarom zelf.

Medische echo

Gewoonlijk hebben vrouwen één of meerdere echo's in de eerste maanden van de zwangerschap. Ook kiezen de meeste vrouwen voor een 20 weken echo. Daarnaast is het soms nodig om op een ander moment in de zwangerschap een extra echo te maken. Deze echo's worden gedaan op medische indicatie.