Aambeien zijn simpel gezegd spataderen van de anus. Door het hormoon progesteron verslappen de vaatwanden van je aderen, dus ook op de aderen in en rondom je anus.

Doordat je baarmoeder extra druk uitoefent in en op de grote aderen die uit je benen en bekken komen en naar je hart lopen, stijgt de druk in de aderen in je onderlichaam tijdens je zwangerschap. Later drukt ook het hoofdje van de baby, als dat dieper in het bekken zit, ook nog eens extra op je aderen.

Inwendig

Er bestaan twee soorten aambeien, inwendige (aan de binnenkant van de anus) en uitwendige. Uitwendige aambeien merk je in eerste instantie door jeuk en in tweede instantie door pijn. Deze aambeien komen het meest voor en kunnen ook wat bloeden.

Uitwendig

Inwendige aambeien merk je door pijn tijdens het poepen en bloed bij de ontlasting. Als je afveegt, kan er bloed aan het toiletpapier zitten.

Tips

Zorg dat je na de ontlasting je anus goed schoonmaakt. Achtergebleven resten ontlasting veroorzaken jeuk, maar pas op met te hard en te veel afvegen, omdat de aambeien daarvan juist opengaan. Beter is om na het poepen te spoelen met koud water. Door de kou slinken de aambeien en worden tijdelijk of blijvend kleiner. Door de kou trekt de vaatwand samen. Vermijdt warm water, dus pas op met een warm bad. 

Als aambeien er pijnlijk en gespannen aanvoelenkan een koud compres verlichting geven.
Er zijn verschillende soorten aambeienzalf op de markt. De meeste apotheken verkopen een goede zalf. Bij veel pijn kan je je huisarts vragen voor een pijnstillende aambeienzalf.