Betere doorbloeding

Door de zwangerschapshormonen worden de weefsels van de vagina veel losser en rekbaar. Door de extra doorbloeding van de wand van de vagina werken de slijmvliezen intensiever en komt er meer afscheiding uit je vagina. Bij warm weer en inspanning kan deze afscheiding nog toenemen.

Vochtig

De laatste weken van je zwangerschap kan de afscheiding nog iets toenemen en dun worden. Soms is het moeilijk om onderscheid te maken of iets afscheiding is of vruchtwater. Afscheiding is melkachtig wit. Het oogt als witte, dunne crème. Vruchtwater is waterig en verdampt, het ruikt een beetje zoetig.

Tips

Probeer niet steeds een inlegkruisje te dragen tegen de afscheiding, beter is om katoenen ondergoed te dragen. Het gebruik van inlegkruisjes zorgt ervoor dat het van onderen erg gaat broeien, gebruik ze dus niet te vaak.

Goede hygiëne is belangrijk, maar vermijdt het gebruik van zeep.  Door zeep te gebruiken bij het wassen zorg je ervoor dat de zuurgraad van je vagina vermindert. Hierdoor krijg je eerder een vaginale schimmelinfectie.