Op een baarkruk kan je zittend bevallen

Een baarkruk is een hulpmiddel bij de bevalling. Tijdens het persen kan je als barende op de baarkruk gaan zitten om in een verticale positie je baby ter wereld te brengen.

Voordeel hierbij is dat de zwaartekracht een beetje “meehelpt” om de baby door het baringskanaal te laten passeren. Veel vrouwen ervaren de baarkruk als bijzonder prettig. Rechtop persen voelt natuurlijker aan dan liggend op je rug in bed. Vaak voel je ook betere persdrang, omdat het babyhoofdje van binnenuit meer druk uitoefent op je anus.

Je partner zit meestal op een stoel achter de baarkruk achter jou. Zo kun je tussen de weeën door lekker even achterover leunen om weer op krachten te komen voor de volgende perswee. De verloskundige zit op grond voor de baarkruk om zo het geboorteproces goed in de gaten te houden. Een baarkruk kan de duur van de uitdrijving verkorten. Dit is dus minder uitputtend en gunstig voor de algehele conditie van zowel moeder als kind. 

Soms kan je na een geboorte op de baarkruk iets meer bloed verliezen. Je moet dan snel van de baarkruk af om op bed te gaan liggen. Het is dus handig als bij een baarkrukbevalling het bed dicht in de buurt is.

Een ander nadeel (maar voor sommigen juist een voordeel) is dat de partner over de schouder van de barende mee moet kijken, en daardoor de daadwerkelijke geboorte niet heel goed kan zien. Een spiegel die je voor de baarkruk op de grond legt, kan hierbij uitkomst bieden.

Zeker als het niet je eerste bevalling is, kan de uitdrijvingsfase snel verlopen. Op een baarkruk heb je dan iets minder controle over de snelheid waarmee het hoofdje geboren wordt. Gaat dit té snel, dan bestaat er meer kans op inscheuringen.

Overleg

Wil je op de baarkruk bevallen, overleg dit dan met je verloskundige. Zij kan tijdens de bevalling het beste inschatten of dit mogelijk is. De dienstdoende verloskundige van het Geboortecentrum heeft altijd standaard een baarkruk bij zich. Ook in het ziekenhuis is een baarkruk beschikbaar om op te bevallen.

Moet je met een medische indicatie bij de gynaecoloog bevallen, bespreek dan je wensen vooraf. Helaas zijn gynaecologen soms wat terughoudend ten opzichte van vertikaal bevallen. Meestal vanuit praktische redenen. Als je met je begeleidend arts bespreekt dat je graag op een baarkruk wilt bevallen, dan is er altijd veel mogelijk.