In bad bevallen is ook mogelijk bij de verloskundigen van het Geboortecentrum. Alle verloskundigen hebben ervaring met badbevallingen.

Op websites als www.oerbron.nl, www.bevallingsbaden.nl en www.aqua-baby.nl kun je lezen over het bevallen in bad en kun je een bad huren. De huur van een bad is ongeveer 300 euro en je huurt het dan voor een periode van 5 weken (namelijk van 37 weken tot en met de 41e week).

Het vullen van een bad duurt ongeveer 45 minuten, dus als je de eerste keer snel bent bevallen moet je op tijd beginnen met vullen. Er wordt een pomp bijgeleverd om het bad weer snel leeg te pompen na de bevalling.

Het beste moment om in bad te gaan is rond de 5 centimeter ontsluiting, ofwel wanneer de weeen erg sterk en pijnlijk worden. Het effect van het warme water is dan het grootst.

Het water werkt pijnstillend en ontspannend. Bijna alle vrouwen die in het water zijn bevallen willen een volgende keer niets anders meer!

Houdingen

In het bad kun je verschillende houdingen aannemen om je weeen op te vangen en om te persen. Voor het persen is de gehurkte houding ideaal omdat je bekken dan de meeste ruimte maakt. Op het 'droge' lukt het vaak niet om lang te hurken, maar in bad gaat dat veel makkelijker omdat je dan geen zwaartekracht hebt onder water.

Na de geboorte kan de baby nog even onder water blijven, maar wanneer hij of zij adembewegingen gaat maken wordt hij door de verloskundige of door jezelf met het hoofdje boven water getild. Daarna kun je nog even in het bad blijven zitten om bij te komen en je kindje uitgebreid te bewonderen.

Wanneer niet in bad

  • Eigenlijk bij iedere medische indicatie, zoals langdurig gebroken vliezen, koorts, meconiumhoudend vruchtwater.
  • Wanneer de verloskundige beslist dat ze je niet goed kan onderzoeken in bad. Bijvoorbeeld voor het beoordelen van het aantal centimeters ontsluiting zul je even uit bad moeten. Je moet dus ook altijd een bed op klossen hebben staan.
  • Niet elke verloskundige laat de placenta in bad geboren worden. Het kan dus zijn dat je ongeveer 10 minuten na de geboorte van de baby op bed moet liggen om de placenta geboren te laten worden.