In de zwangerschap kun je gemakkelijk een blaasontsteking krijgen. Dit komt doordat je blaas door de baarmoeder aan de kant wordt gedrukt. Daarnaast zijn je urinewegen iets verslapt waardoor er gemakkelijk een klein beetje urine in de blaas kan achterblijven. Hierdoor is er meer kans op een blaasontsteking.

In de zwangerschap kan een blaasontsteking andere klachten geven dan daarbuiten. Je kunt merken dat je een blaasontsteking hebt als je voortdurend moet plassen en daarbij een pijnlijk branderig gevoel hebt. Het kan ook zijn dat je steeds het gevoel hebt dat je heel nodig moet plassen, maar dan steeds maar kleine beetjes plast. Sommige vrouwen hebben geen pijn bij het plassen maar pijnlijke harde buiken. Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt is het goed om wat urine naar de huisarts te brengen. De huisarts kan je urine controleren en als het nodig is een antibiotica voorschrijven. Dit zal altijd een antibiotica zijn wat veilig is in de zwangerschap.

Om een blaasontsteking te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken. Eventueel kun je cranberry tabletjes nemen of cranberrysap drinken, dit verkleint de kans op een blaasontsteking.