En... Actie!

Dit is het verhaal van Fatima, een Marokkaanse die ging bevallen van haar tweede kindje. Toen ik bij haar thuis was voor het eerste onderzoek had ze al 5 centimeter ontsluiting. Fatima woonde slechts tien minuten van het ziekenhuis vandaan en wilde daar graag gaan bevallen. Omdat de weeën al vrij heftig waren, vond ik dat we ondanks de korte afstand wel wat haast moesten maken.

Bochtje

Ergens tijdens de evolutie zijn wij als mens op twee benen gaan lopen. Een ontwikkeling die vast voor heel veel zaken nuttig is, maar er wel toe heeft geleid dat ons baringskanaal een kromming kreeg. En dat is niet handig! Als verloskundige merk je regelmatig dat het passerende babyhoofdje toch wat moeite heeft om deze bocht te maken. En ja, dan is het tijd voor spierballen.

Opa

Oktober is de maand van mijn verjaardag. Een mooie gelegenheid om dit keer mijn eigen geboorteverhaal met jullie te delen. Mijn wieg stond op één van de mooiste plekjes van de Bollenstreek, tussen de bloemenvelden waar mijn vader samen met mijn oom en opa een bollenbedrijf had. Mijn opa, al jaren weduwnaar, was geen man die snel zijn emoties toonde, maar de komst van zijn eerste kleinkind (ik) deed hem toch wel wat.

Echo

Een veel gehoorde vraag op het echospreekuur is “of we het wel eens mis hebben?” Ondanks dat je met een echo mogelijke aandoeningen bij het kindje op kan sporen, doelt men hier eigenlijk altijd op het geslacht. Gelukkig kan ik zeggen dat ik daarbij nog nooit fout zat, maar natuurlijk maak ook ik wel eens een blunder.

Superhelden

Tijdens mijn eerste stage ging ik met de verloskundige op visite bij een kersverse mama en haar baby. Daar in huis aangekomen was de kraamzorg net bezig de baby in badje te doen. Ze had het badje opgesteld in de piepkleine babykamer en Mama zat in een stoel ernaast zodat zij het geheel goed kon aanschouwen.

Voor paal

Het is 04.00 uur als de diensttelefoon gaat. Inge aan de andere kant van de lijn legt me uit dat ze sinds het begin van de nacht weeën heeft die nu iedere 5 minuten terugkomen. Omdat het Inge’s tweede kindje is, ga ik direct op pad naar haar adres. Dit ligt blijkbaar in een chique straat in de villawijk van Hoofddorp.

Slagveld

Blog voor aanstaande vaders: sterke verhalen over bevallen

Vooral mannen schijnen te denken dat bevallen een soort slagveld is. Natuurlijk is dat onzin. Maar soms, moet ik toegeven, is de verloskunde niet het schoonste werk. Daarom speciaal voor al die aanstaande papa’s hier een paar sterke verhalen.

Marieke

Het was op de allereerste schooldag dat Marieke en ik, zes jaar oud, door onze mama’s naast elkaar in de klas op een bankje werden gezet. We maakten die ochtend samen een knutselwerkje en giechelden onder de les. Dit was het begin van een vriendschap voor het leven.

Blog: Irish Tea

Het is al vele jaren terug dat Victoria zwanger was in onze praktijk. Victoria, een echte hippie met plofbroek en een prachtige bos dreadlocks, kwam met haar man David uit Ierland naar Nederland voor seizoenswerk. En omdat zij in een caravan woonden zonder stromend water was er met haar afgesproken dat zij in het ziekenhuis zou bevallen…

Blog: Donker

Het is midden in de nacht als ik gebeld word door Mandy. Mandy krijgt haar tweede kindje en de weeën zijn begonnen. Snel spring ik in de kleren en 20 minuten later parkeer ik mijn auto bij haar in de straat.

Pagina's