Een veel gehoorde vraag op het echospreekuur is “of we het wel eens mis hebben?” Ondanks dat je met een echo mogelijke aandoeningen bij het kindje op kan sporen, doelt men hier eigenlijk altijd op het geslacht. Gelukkig kan ik zeggen dat ik daarbij nog nooit fout zat, maar natuurlijk maak ook ik wel eens een blunder.

Het gebeurde bij Nienke die met haar hele familie mijn echokamer in kwam. Ik vroeg haar of ze het geslacht wilde weten. In tegenstelling tot iedereen eerder op die dag wilde Nienke het juist NIET weten. Een leuke afwisseling. Maar het bleek een lastige echo. Het kindje lag in een onhandige positie en ik had veel moeite om alles te checken. Ik zat in opperste concentratie toen daar opeens een klein piemeltje in beeld voorbij kwam. Snel druk ik op de knop en zet het beeld stil. “Kijk, hier zie je wat het is” zeg ik tegen Nienke en haar publiek. De vraagtekens in haar ogen konden mijn vergissing helaas niet meer voorkomen. Toen de woorden “het is een jongen” mijn mond uit kwamen, realiseerde ik me pas dat zij dat niet had willen weten… Het schemerdonker van de kamer was niet voldoende om mijn schaamrood te verbloemen. Dus om het goed te maken heb ik Nienke een paar dagen laten een setje babykleertjes cadeau gedaan.

Of die keer dat ik bij een echo het hoofdje van de kleine onderzocht. Ik vertelde dat het pinda-vormpje wat ik aan het opmeten was de kleine hersenen waren. Papa, afkomstig uit Indonesië, kon mijn woordkeuze niet zo waarderen en reageerde enigszins geagiteerd: “Hé, we gaan toch niet schelden nu.” Oeps! Ondanks dat kleine hersenen er écht uitzien als een pinda omschrijf ik ze tegenwoordig veiligheidshalve maar als 8-vorm.

Om tenslotte nog terug te komen op de eerste vraag: Ja, we hebben het wel eens mis, want heel soms zien we iets niet. Een goede echo is dus nooit een garantie voor een gezond kind. Toen ik hier laatst met ouders over sprak, zei paps heel begripvol: “Ach, we hebben het bonnetje toch niet meer.”

Om privacy redenen zijn alle namen in deze column fictief.

 

 

 

Michelle is verloskundige bij Geboortecentrum PUUR. Elke maand schrijft zij in het Witte Weekblad over haar ervaringen binnen de verloskundigenpraktijk.