Blog voor aanstaande vaders: sterke verhalen over bevallen

Vooral mannen schijnen te denken dat bevallen een soort slagveld is. Natuurlijk is dat onzin. Maar soms, moet ik toegeven, is de verloskunde niet het schoonste werk. Daarom speciaal voor al die aanstaande papa’s hier een paar sterke verhalen.

Het was eens bij een thuisbevalling. De mevrouw in kwestie had een enorme buik dus ik verwachtte een grote baby, een flinke sloot vruchtwater, of misschien wel allebei. Het laatste bleek het geval. Tijdens het persen moest mevrouw haar uiterste best doen om die 9 ponder door het baringskanaal te krijgen. En toen uiteindelijk het hoofdje met kracht naar buiten kwam, spoot er ook een enorme straal vruchtwater uit. Als in slow-motion zag ik de plons met een prachtige boog zo’n twee meter verderop precies in mijn verlostas landen. Al mijn spullen doorweekt! Ik heb ruim een uur moeten soppen om dat ding weer schoon te krijgen.

Een verloskundige is dan ook dikke maatjes met matjes; die blauwgroene celstof dingen uit het kraampakket. We leggen ze overal om al dat vocht op te slurpen en vooral niets op matras, vloerbedekking of op onszelf te lekken. Gek genoeg lijken die matjes bij een bevalling in het ziekenhuis minder goed hun werk te doen dan thuis. Ik heb menig gynaecoloog met het vruchtwater in zijn klompen en klotsende sokken de verloskamer zien verlaten…

Maar het verhaal van mijn collega Kirsten spant de kroon. Haar mevrouw had zittend op de baarkruk keurig netjes haar kindje gekregen. Geen vuiltje aan de lucht. Maar toen Kirsten de placenta geboren wilde laten worden, scheurde de navelstreng af. Als een tuinslang trok het bloed een spoor van plafond, naar muur, naar kraamverzorgster, en door naar de andere muur. Toen de arme kraamverzorgster een stap opzij deed, stond haar silhouet prachtig afgetekend op de wand. “Goed,” zei de verse papa, “het huis staat te koop, maar ik denk dat ik de slaapkamer toch nog even ga verven.”   

 

Michelle is verloskundige bij Geboortecentrum PUUR. Elke maand schrijft zij in het Witte Weekblad over haar ervaringen binnen de verloskundigenpraktijk.