Schimmelinfectie

Een candida is een schimmelinfectie. In de zwangerschap kun je gemakkelijk een candida oplopen. De schimmel groeit in de darmen en is bij de meeste vrouwen voortdurend aanwezig in en rond de vagina.

Als de vagina voldoende gezonde bacteriën bevat, krijgt deze schimmel geen kans. In de zwangerschap is je weerstand lager dan normaal en kun je dus sneller last krijgen van deze infectie.

Een candida kenmerkt zich door witte, korrelige afscheiding en jeuk aan de schaamlippen. Soms kun je ook pijn krijgen bij het vrijen. Een candida is niet gevaarlijk voor jezelf of de baby, maar wel vervelend. De huisarts kan capsules voorschrijven waardoor de klachten verdwijnen.

Wat kan je er tegen doen?

Om een candida te voorkomen kun je het beste katoenen ondergoed dragen en je van onderen niet wassen met zeep. Zeep verstoord de zuurgraad van de huid en geeft daardoor meer kans op een candida.

Voor je vagina kun je het beste warm water of speciale zeep gebruiken. Van deze zeep is de zuurgraad aangepast. Uit recente onderzoeken komt naar voren dat het nemen van probiotica een preventief effect kan hebben.