Baby die huilt van de darmkrampjes

De meeste baby’s krijgen ooit een keertje last van darmkrampjes. Dit is niet ernstig, maar het kan wel vervelend zijn.

Symptomen

Meestal beginnen de krampjes een half uur tot een uur nadat je gevoed hebt. Een baby kan door krampjes lang en ontroostbaar huilen. Het huilen begint vaak uit het niets en de baby kan erg met zijn beentjes schoppen en rood aanlopen in zijn gezichtje.

Oorzaken

Meestal komen de krampjes doordat het darmstelsel nog wat onrijp is. Hierdoor gaat het verteren van het voedsel nog niet zo goed. Er komt dan lucht in de darmen en dit veroorzaakt buikpijn. Het kan ook zijn dat je baby bij het drinken veel lucht aanzuigt en daardoor buikpijn krijgt. Gelukkig werken de darmpjes in de loop van tijd steeds beter en gaan de krampjes vanzelf over!
Soms zie je dat als je borstvoeding geeft, je baby reageert op iets wat jij hebt gegeten, zoals uien of paprika. Krampjes kunnen ook komen doordat een baby teveel of juist te weinig heeft gedronken. Kortom, het is best moeilijk om uit te vinden waarom jouw baby buikpijn heeft.

Tips

Om krampjes te voorkomen is het belangrijk om je baby rustig te voeden. Neem de tijd en probeer je baby na de voeding te laten boeren. Soms helpt het ook om even een pauze in de voeding in te lasten.

Warmte helpt vaak tegen krampjes, je kan je baby in bad doen of meenemen onder de douche als hij kramp heeft. Dit helpt ook om te ontspannen. Ook een warm kruikje of hittepitzak tegen de baby aanleggen helpt. Let wel op dat het niet te warm is! Soms helpt het al om je baby op zijn buik op je onderarm of knie te leggen en zachtjes zijn rug te masseren. Lekker bij je in de draagdoek of draagzak vinden baby’s vaak ook fijn.

Er zijn middeltjes te koop bij de drogist die claimen dat ze helpen bij darmkrampjes. Echter, er is geen medisch bewijs dat deze middelen echt helpen. Wees voorzichtig voordat je je baby dit geeft en vraag altijd eerst een arts, het consultatiebureau of je verloskundige. Ook andere huis-tuin-en-keuken middeltjes, zoals het geven van venkel- of rooibosthee aan een baby worden afgeraden.

Soms is er meer nodig

Soms worden darmkrampen veroorzaakt door een allergie of verstopping. Dus als je zorgen maakt omdat de baby heel veel huilt, of als je denkt dat de krampjes bij je baby door iets anders veroorzaakt worden dan onrijpe darmen, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Huilen

De eerste weken na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1-1,5 uur per 24 uur. Rond 6 weken is dat 2-2,5 uur en daarna wordt het langzaam weer minder tot 1,5 uur per 24 uur. Na 3 maanden merk je vaak een duidelijke vermindering in het aantal huiluren. 

Consultatiebureau

Het consultatiebureau controleert de gezondheid van je baby

De wijkverpleegkundige van het consultatiebureau zal ongeveer 2 weken na de bevalling bij je thuis langs komen voor een intake gesprek. Met zes weken is de eerste controle op het bureau. Net als bij de huisarts nemen zij de zorg voor de baby van ons over na de 10e dag. Zij vervolgen je kind de komende jaren op groei, ontwikkeling, vaccinaties en overige zaken.