Echo in het Geboortecentrum

De echo's worden gemaakt op onze locaties in Hoofddorp en in Hillegom. Een vitaliteitsecho en de termijnecho worden gedaan in het eerste trimester van je zwangerschap. Bij de 20 weken echo screenen we de gezondheid van je baby. Als het nodig is, worden er meer echo's gemaakt; bijvoorbeeld voor de groei of de ligging van de baby. Ook kan je bij ons een pretecho laten maken. Na afloop van een echo krijg je altijd een paar foto's mee.

Uitwendige echo of vaginaal?

Meestal wordt de echo gewoon via de buik gedaan. Maar ben je minder dan 10 weken zwanger, of ligt de baarmoeder diep in buik, dan moet er met de vaginale/inwendige echo worden gekeken. Een inwendige echo is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de zwangerschap. De echoprobe is een lang, 2 cm. dik staafje waar de echoscopiste een condoom omheen doet met wat gel als geleidingsmiddel. De probe wordt slechts een klein stukje in de vagina ingebracht. Zo kom je dichter bij de baarmoeder en geeft het een beter beeld. Het kindje is dan ook mooier te bekijken en ook beter op een foto vast te leggen.

Volle of lege blaas?

Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder wat omhoog, waardoor het kindje beter te zien is. Bij de vaginale echo zit een volle blaas in de weg. Dan vragen we je vooraf te plassen.

Termijnecho

kruin stuit lengte meting bij de termijnecho

In het begin van de zwangerschap wordt er een echo gemaakt om de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te bepalen; de termijnecho. Deze echo wordt gedaan tussen de 10 en 13 weken.

20 weken echo

20 weken echo

De 20 wekenecho wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Hoofddoel van de 20 wekenecho is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

30 weken echo

In Nederland wordt niet standaard bij elke vrouw een 30 weken echo gemaakt. Dit gebeurt alleen op medische indicatie. Want alleen als er een medische reden voor is, wordt de echo door de zorgverzekeraar vergoed.

Eigen keuze echo

Een eigen keuze echo in het Geboortecentrum

Steeds vaker merken wij dat zwangere vrouwen graag een echo willen zonder dat daar een medische reden voor is. Daarom biedt het Geboortecentrum je de mogelijkheid om, als jij dat wilt, extra echo’s te laten maken. Deze echo’s zijn zonder medische indicatie en worden niet door je zorgverzekeraar vergoed. De kosten voor zo’n “eigen keuze echo” betaal je daarom zelf.

Pretecho

Wil je naast de medische echo's ook nog op een ander moment in alle rust van een echo genieten, dan kan je een pretecho laten maken.

Echofoto's

7 weken, kruin-stuit lengte 9 mm

In de eerste weken van de zwangerschap is de ontwikkeling van de foetus enorm! Bij zes weken is het slechts 0,5 cm lang. Terwijl bij twaalf weken de kruin-stuit-lengte (CRL) al 5 tot 6 cm is. De foetus is dus in 6 weken tijd meer dan 10 keer zo lang geworden.