Een eigen keuze echo in het Geboortecentrum

Steeds vaker merken wij dat zwangere vrouwen graag een echo willen zonder dat daar een medische reden voor is. Daarom biedt het Geboortecentrum je de mogelijkheid om, als jij dat wilt, extra echo’s te laten maken. Deze echo’s zijn zonder medische indicatie, en op eigen verzoek van de zwangere. De kosten voor zo’n “eigen keuze echo” betaal je daarom zelf.

Je kunt zo'n echo laten maken wanneer jij dat wilt en je hoeft dus niet meer te wachten op een medische verwijzing van je verloskundige.

Wat is er mogelijk?

Eigen keuze echo 1: Eerste helft.

Zit je in de periode voorafgaand aan je termijnecho en ben je nieuwsgierig? Of wil je graag weten hoe de zwangerschap zich ontwikkelt? Kies dan voor een echo tussen 7 en 14 weken. We kunnen zien of het hartje klopt, en hoe de baby er op dat moment uit ziet. En ook of het één kindje is, of wellicht een meerling! Kortom, met deze echo willen wij tegemoet komen aan de onzekerheid die veel vrouwen ervaren in het begin van de zwangerschap.
Voor mooiere beelden (vooral voor de 10e week) kan het nodig zijn dat we deze echo inwendig via de vagina zullen maken.

Eigen keuze echo 2: Tweede helft.

Als je wilt weten hoe de baby groeit of hoe hij/zij in je buik ligt, dan is een echo in de tweede helft van de zwangerschap het meest geschikt. Deze kan gedaan worden tussen 26 en 32 weken. Vaak kan je in deze periode heel mooi het gezichtje bekijken, de handjes en voetjes, en of het kindje al haartjes heeft. Maar ook zijn de diverse organen van de baby vaak goed te zien.
Deze echo wordt gedaan via je buikwand.

Wat kost het?

  • Eigen keuze eerste helft: € 35,-
  • Eigen keuze echo tweede helft: € 45,-

Dit bedrag dien je voorafgaand aan de echo bij ons te betalen. Dit kan uitsluitend met PIN.

Wat kun je van ons verwachten?

De eigen keuze echo’s worden gemaakt door de deskundige echoscopistes van Geboortecentrum PUUR. Zij hebben uitgebreide ervaring in de echoscopie en zullen proberen om je kindje zo mooi mogelijk in beeld brengen. Je krijgt minimaal 3 foto’s mee op papier. Wat er allemaal te zien is tijdens de echo is onder meer afhankelijk van de ligging van de baby, de plek van de placenta en de dikte van de moederlijke buikwand. De eigen keuze echo’s zijn alleen in 2D, en duren 15 minuten.

Wat als er iets niet in orde is?

Natuurlijk ga je ervan uit dat alles oké is met je kindje en dat de echo een bijzondere ervaring is. Maar helaas kan het voorkomen dat op de echo wordt gezien dat er iets niet in orde is. Bijvoorbeeld als er sprake is van een miskraam of (bij het vermoeden van) een afwijking bij de baby. In zo’n geval zal de echoscopiste contact opnemen met jouw verloskundige voor het verder te volgen beleid. Wij realiseren ons dat dit (soms onnodige) ongerustheid voor jou met zich meebrengt. Mocht het zijn dat je niet wilt dat wij je op de hoogte stellen bij afwijkende bevindingen, meld dit dan bij het begin van de echo aan de echoscopiste.

Wat doen wij niet?

Wij doen geen 3D of 4D echo’s. Ook maken wij geen filmpjes of DVD’s. Heb je deze wensen wel? Dan kan je terecht bij het pretechobureau Echowonder dat in ons Geboortecentrum is gehuisvest. 

Belangrijk om te weten

Een eigen keuze echo geschiedt uitdrukkelijk op eigen verzoek van de zwangere en is zonder medische indicatie. Geboortecentrum PUUR en haar medewerkers accepteren geen enkele verantwoordelijkheid ten aanzien van het al dan niet vinden van bijzonderheden en/of afwijkingen aan je baarmoeder of je baby. Als je medische vragen hebt over jouw zwangerschap dien je jouw verloskundige of huisarts te benaderen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle aandoeningen met een echo zijn op te sporen, of dat sommige aandoeningen (nog) niet zichtbaar zijn op het moment dat de echo wordt gemaakt. Ook kan het gebeuren dat er aandoeningen door de echoscopiste worden gemist. Kortom, ook al ziet alles er normaal uit op de echo, het is geen garantie dat de baby gezond is en/of goed groeit.

Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten naar voren gekomen van echogeluidsgolven. Een garantie dat onbekende effecten nooit zullen optreden, is niet te geven.

Ook vaginale echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. De echoscopisten van Geboortecentrum PUUR zijn bevoegd en bekwaam in het maken van een inwendige vaginale echo. Wil jij geen inwendige echo? Meld dit dan bij het begin van de echo aan de echoscopiste.