Vrijwel alle baby’s worden een paar dagen na de geboorte wat geel. Dit wordt ook wel icterus genoemd. Icterus komt vaker voor bij baby’s die voor 38 weken worden geboren. Ook baby’s die na de geboorte een kneuzing of blauwe plek hebben, worden een enkele keer iets geler. Dit zie je soms als bij de bevalling een vacuümpomp is gebruikt.

Oorzaak

In de baarmoeder krijgt je baby zijn/haar zuurstof via de moederkoek/placenta. Dit zuurstof wordt in het bloed vervoerd door het hemoglobine in de rode bloedcellen. Als de baby is geboren krijgt het voor het eerst zuurstof vanuit de longen. Daarvoor is het nodig dat het hemoglobine na de geboorte verandert. De baby gaat zijn foetale bloedcellen wisselen naar ‘normale’ bloedcellen om de zuurstof vanuit de longen te kunnen vervoeren door het bloed.

Bilirubine

Bij dit proces komen afvalstoffen vrij, die opgeruimd moeten worden door de lever. Deze afvalstof heet bilirubine. De lever van een pasgeboren baby is nog onrijp en kan al dat bilirubine niet gelijk opruimen. Er vindt dan opslag plaats van bilirubine in de huid en slijmvliezen, waardoor de baby wat geel kan zien. Ook in het oogwit en in het mondje kan een gele verkleuring optreden.

Dit is een normaal proces. De geelzucht verdwijnt dan meestal weer vanzelf na een aantal dagen. Baby’s raken de overtollige afvalstoffen vooral kwijt via de ontlasting.

Onder de lamp

Als de baby erg geel ziet en daarbij slecht eet en suf of ziek is, kan het zijn dat er teveel bilirubine in het lijfje van de baby aanwezig is. De verloskundige of arts kan dan het bilirubinegehalte in het bloed laten testen. Dat gebeurt door een klein beetje bloed af te nemen uit het voetje van de baby. Als de hoeveelheid bilirubine te hoog is, kan dit worden opgelost door de baby onder een lamp met blauw licht te leggen. Hierdoor kunnen de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Deze therapie wordt gegeven op de couveuse afdeling van het ziekenhuis.

Borstvoeding

Bij baby’s die borstvoeding krijgen, zie je soms dat de geelzucht wat langer aanhoudt. Wat de oorzaak hiervan is onbekend. Meestal is dit niet gevaarlijk en is het niet nodig om dit te behandelen.

Als je twijfelt over de kleur van je baby, neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.