Gezond zwanger worden doe je samen.

Hebben jullie de wens om zwanger te worden? Dan is het belangrijk om jezelf hier goed op voor te bereiden. Op die manier geef je een baby een zo groot mogelijke kans om gezond geboren te worden. 

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die de kans verkleint op een kindje met een open rug, open schedel of een open lip. Foliumzuur is verkrijgbaar in tabletjes van 0,4 of 0,5 mg. en te koop bij de drogist of apotheek. Begin met slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

Stop met roken, alcohol en drugs

Roken en alcohol gebruik (bij zowel de man en de vrouw) hebben een nadelig effect op je vruchtbaarheid. Hierdoor is de kans dat je zwanger wordt lager. Ook hebben vrouwen die roken meer kans op een miskraam. Alcohol, drugs en de stoffen van sigarettenrook zijn schadelijk voor een ongeboren baby. Het is dus beter om hier al mee gestopt te zijn, nog voordat je zwanger wordt.

Download de folder over roken, alcohol en drugs in de zwangerschap van Trimbos-instituut.
Of kijk voor hulp bij het stoppen met roken op: www.rokeninfo.nl/publiek

Medicijngebruik

Medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap en leiden tot aangeboren afwijkingen. Van veel medicijnen is bekend wat zij tijdens een zwangerschap voor invloed kunnen hebben op de baby. Je huisarts of apotheker kan je hier meer over vertellen. Wil je zwanger worden, vraag dan altijd eerst na of het medicijn veilig is om te gebruiken.

Familiaire aandoening of aangeboren afwijkingen

In sommige families komen bepaalde erfelijke ziektes of aangeboren afwijkingen voor. Het is belangrijk om voordat je zwanger gaat worden hier meer over te weten. Probeer te achterhalen wie in je familie de aandoening heeft en of het een genetische aandoening is. Je huisarts kan je zo nodig verwijzen naar een klinisch geneticus. Hij/zij kan je informeren over de aandoening, de mate van erfelijkheid, mogelijkheden tot onderzoek, dragerschap en de kans dat je toekomstige kind(eren) de ziekte kunnen hebben. Genetisch onderzoek neemt vaak veel tijd in beslag. Wil je ooit kinderen krijgen, wacht dan niet te lang met het laten verrichten van onderzoek. Probeer helderheid te krijgen voordat je daadwerkelijk zwanger bent.

Overgewicht

Overgewicht kan je vruchtbaarheid verminderden en geeft 3x zoveel kans op een miskraam. Ook hebben vrouwen met overgewicht meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap zoals zwangerschapsdiabetes, zwangerschapshypertensie of kunstverlossing. Door overgewicht kan je baby te zwaar, of juist te licht geboren worden, Wil je zwanger worden en je hebt een paar kilo’s teveel, probeer dan eerst af te vallen!

Kijk voor informatie over een gezondere voedings- en leefstijlgewoonten op www.slimmerzwanger.nl

Kinderwensspreekuur

Heb je de wens voor familieuitbreiding en wil je graag advies over gezond zwanger worden? Maak dan voordat je zwanger wordt een afspraak bij de verloskundige voor een kinderwensspreekuur. Tijdens het consult kunnen wij je adviseren over jouw persoonlijke situatie en je kinderwens. Neem contact met ons op dan zal de assistente een afspraak met je plannen. Vul ook onderstaande lijst in neem die mee naar het gesprek.

Formulier Kinderwensspreekuur.docx
Formulier Kinderwensspreekuur.pdf

Gezond zwanger worden

Ook kan je de vragenlijst invullen op www.zwangerwijzer.nl

Het invullen duurt 15 minuten en zo kan je zien of er misschien risico's zijn voor je zwangerschap en je baby. Na het beantwoorden van de vragen krijg je een overzicht van je antwoorden en meer informatie over eventuele risico's. Je kunt van dit overzicht een printje maken en meenemen naar ons kinderwensspreekuur.