Je perineum is het gebied tussen vagina en anus. Tijdens de bevalling kan je hier inscheuren of een knip krijgen. Je moet dan gehecht worden. In het kraambed is het belangrijk om de hechtingen goed schoon te houden, spoel ze daarom minstens 3x per dag met de douche schoon. Met plassen kan je gelijktijdig wat water uit een kannetje over je vagina laten lopen of plas onder de douche. Je urine is zuur, maar op deze manier prikt het minder in de wond.

Wanneer na enkele dagen het bloedverlies al iets verminderd is, dan kan je de hechtingen laten “luchten”. Doe maandverband en onderbroek uit als je even gaat slapen. Leg wel een kraammatrasje of een handdoek onder je blote billen om doorlekken te voorkomen. Je perineum kan ook blauwe plekken vertonen rondom de hechtingen. Homeopathische Arnica-korreltjes of druppels (te verkrijgen bij de apotheek) kunnen dan verlichting geven.

Oplosbare hechtingen of niet?

Er zijn twee soorten huidhechtingen: Los geknoopte hechtingen of onderhuidse hechtingen. Alleen de losgeknoopte hechtingen kunnen er uitgehaald worden. Dit doen we meestal op de 6e of 7e dag na de bevalling. De anderen lossen vanzelf op.