Van alle vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, krijgt zo’n tien tot vijftien procent een te hoge bloeddruk (hypertensie). Iedere keer dat je bij de verloskundige op controle komt, meet ze jouw bloeddruk op. Is de bovendruk hoger dan 140 en/of de onderdruk hoger dan 90, dan spreek je van hypertensie. Had je vóór de zwangerschap al hypertensie of is je bloeddruk bij de eerste controle te hoog dan wordt je zwangerschap begeleid door de gynaecoloog.

Oorzaak

Het is (nog) niet helemaal duidelijk waardoor zwangerschapshypertensie ontstaat, maar het heeft in ieder geval te maken met de ontwikkeling van de placenta en de zwangerschapshormonen.

Gevolgen

Hypertensie kan gevaarlijk zijn voor jou en je kind. Bij hypertensie vernauwen je bloedvaten zich waardoor er minder bloed naar de baby kan stromen. Hierdoor krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan ervoor zorgen dat de baby niet meer goed groeit, dit heet een groeivertraging.

Een complicatie van hypertensie is pre-eclampsie ofwel zwangerschapsvergiftiging. Bij pre-eclampsie werken je nieren en lever tijdelijk minder goed en kan er een stollingsstoornis optreden. Het HELPP-syndroom is een ernstige variant van pre-eclampsie waarbij er sprake is van orgaanbeschadiging.

Klachten

Bij een lichte vorm van zwangerschapshypertensie heb je vaak geen klachten. Bij ernstigere vormen kun je last hebben van:

  • Hoofdpijn
  • Sterretjes zien
  • Braken
  • Gevoel van strakke band om hoofd of bovenbuik
  • Pijn in de bovenbuik of tussen de schouderbladen
  • Plotseling vocht vasthouden in je hele lichaam

Herken je één of meerdere van deze klachten? Neem dan contact op met de verloskundige!

Wat gebeurt er als ik hypertensie heb?

Meet de verloskundige een te hoge bloeddruk bij jou, dan zal ze de urine controleren op eiwitten. Zitten er eiwitten in je urine, dan kan dat een teken zijn dat je nieren niet goed werken. Vaak meet de verloskundige de bloeddruk korte tijd later opnieuw, omdat deze dan soms toch normaal is.

Is er sprake van hypertensie, heb je klachten en/of eiwitten in je urine, dan wordt je extra gecontroleerd in het ziekenhuis. Daar wordt een hartfilmpje (CTG) van de baby gemaakt om de conditie van de baby te bepalen. Je bloed wordt onderzocht op eventuele afwijkende bloedwaarden die kunnen wijzen op orgaanbeschadiging of stollingsstoornissen. Zijn alle uitslagen goed, dan krijg je een vervolgafspraak voor enkele dagen later. Bij ernstige hypertensie wordt je opgenomen in het ziekenhuis, zodat ze jou en de baby goed in de gaten kunnen houden. Óf je medicijnen voorgeschreven krijgt, is afhankelijk van de ernst van de hypertensie, je klachten en de conditie van je baby. Bestaan er ernstige complicaties, dan kan de gynaecoloog besluiten om de bevalling vroegtijdig op te wekken. Deze beslissing wordt vooral gemaakt wanneer het voor je baby te gevaarlijk is om nog langer in de baarmoeder te blijven door te weinig zuurstof en voedingsstoffen.

Lees voor meer informatie de voorlichtingsfolder hypertensie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).