Het hormoonspiraal Mirena is een betrouwbare anticonceptiemethode en biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Mirena is een klein, T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar geeft het dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (0,02 mg per dag).

Hoe werkt het?

De bescherming die Mirena biedt tegen ongewenste zwangerschap is gebaseerd op de volgende effecten:

  • Het slijm in het baarmoederhalskanaal wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
  • Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder kunnen zaadcellen hier niet normaal bewegen en functioneren. Dit verkleint de kans op een bevruchting.
  • Het baarmoederslijmvlies (dit is de ‘binnenbekleding’ van de baarmoeder) wordt niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan, als er toch een bevruchting plaatsvindt, een bevrucht eicel zich niet innestelen.
  • Door de aanwezigheid van het spiraaltje in de baarmoeder kan een bevruchte eicel niet innestelen in het baarmoederslijmvlies.
  • Bij sommige vrouwen wordt de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen bevruchting plaatsvinden.

Effect op je menstruatie

Door de afgifte van het hormoon in de baarmoeder wordt het baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en worden je menstruaties veel lichter en minder pijnlijk. Het kan wel tot een half jaar duren voordat je dit effect merkt. In de eerste maanden na het plaatsen van het spiraaltje kan je tussentijds bloedverlies hebben. In het begin kan dit langdurig zijn, waardoor het lijkt alsof je menstruatie enkele weken aanhoudt. Na zo’n drie tot zes maanden neemt dit af tot maar enkele dagen bloedverlies per maand. Een jaar na het plaatsen van Mirena heeft ongeveer 75% van de vrouwen licht bloedverlies gedurende twee dagen per maand, terwijl 20% van de vrouwen helemaal geen bloedverlies meer heeft.

Door het gebruik van het hormoonspiraal kan je menstruatie dus veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden dit fijn, anderen vinden dit juist vervelend. Belangrijk om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen.

Bijwerkingen

Door de plaatselijke werking van Mirena zijn er weinig hormonale bijwerkingen. Veranderingen in het lichaamsgewicht, klachten als hoofdpijn, misselijkheid, gespannen borsten en stemmingsveranderingen kunnen voorkomen, maar ze verminderen of verdwijnen meestal na verloop van tijd. In vergelijking met de pil komen deze bijwerkingen minder vaak voor.

Onderaan het spiraaltje zitten twee dunne draadjes, die nodig zijn om het later weer te kunnen verwijderen. Jijzelf of je partner kunnen Mirena niet voelen tijdens het vrijen. Soms zijn de draadjes te voelen; mocht dit een probleem zijn, neem dan contact op met je arts of verloskundige om de draadjes korter af te laten knippen.

Mirena en borstvoeding

Het hormoon levonorgestrel wordt rechtstreeks in de baarmoeder afgegeven, waardoor er minder van dit hormoon nodig is in vergelijking met de pil. De hoeveelheid hormoon die in het bloed en dus de rest van het lichaam komt, is bij Mirena zelfs 20 tot 60 maal minder dan bij de anticonceptiepil. Mirena kan daarom veilig worden gebruikt terwijl je borstvoeding geeft.

Plaatsing

Het spiraaltje kan worden ingebracht door de verloskundige tijdens het spiralenspreekuur op het Geboortecentrum. Een week na de plaatsing ben je beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft dan geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

Kosten

Het plaatsen van een spiraaltje wordt vanaf 2018 door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf. Een Mirena spiraaltje kost rond de € 160,-.

Verwijderen

Het verwijderen van Mirena is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan een arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Je kunt daarna meteen weer zwanger worden.

Meer informatie

anticonceptie.nl
spiraalplaatsen.nl

Koperspiraal

Het koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen.

Spiralenspreekuur

Wil je een spiraaltje als anticonceptie? Dan kun je deze laten plaatsen op ons spiralenspreekuur. Dat is wel zo vertrouwd, gewoon bij de verloskundigenpraktijk!