In de zwangerschap kunnen bepaalde kinderziektes gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Hieronder staat kort uitleg bij de verschillende kinderziektes.

Voor zwangeren die beroepsmatig contact hebben met groepen kinderen (bijvoorbeeld als je docent bent of werkt op een crèche) gelden er andere regels. Zij kunnen het beste contact opnemen met de verloskundige wanneer er kinderen uit hun groep een infectieziekte hebben.

Waterpokken

Wanneer je ooit in je leven waterpokken hebt doorgemaakt ben je beschermt tegen waterpokken. In Nederland geldt dit voor 93% van de bevolking. Als je zelf beschermt bent tegen de ziekte geldt dit ook voor de baby. Wanneer je in aanraking bent geweest met waterpokken en je niet zeker weet of je als kind waterpokken hebt gehad, neem dan contact op met de verloskundige. De verloskundige zal een aantal dingen van je willen weten en mogelijk je bloed laten controleren.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte kan de eerste 20 weken van de zwangerschap schadelijk zijn. Ook hier geldt dat als je deze ziekte al een keer gehad hebt, er geen risico's zijn voor de baby. Wanneer je deze ziekte nog nooit hebt gehad én je hebt intensief contact gehad met een kind met de vijfde ziekte, neem dan contact op met de verloskundige. Als de vijfde ziekte heerst op school mag je wel je eigen kind van school halen. De kans op besmetting bij het ophalen en wegbrengen van je kind is erg klein.

Rode hond

Rode hond (ook wel Rubella genoemd) kan aan het begin van de zwangerschap schadelijk zijn voor de baby. Daarom controleert de verloskundige bij de eerste controle of je hiertegen ingeënt bent. Zie ook bloedonderzoek

Zesde ziekte

De zesde ziekte is in de zwangerschap niet gevaarlijk

Voeding

Als je zwanger bent is het niet nodig om 'voor twee te eten'. Door te eten volgens de schijf van vijf eet je gezond en gevarieerd. Het voedingscentrum heeft onderstaand schema samengesteld met daarin welke voeding je gemiddeld per dag nodig hebt tijdens de zwangerschap. Het is erg gezond om tijdens je zwangerschap twee keer per week vette vis te eten. 

Life style adviezen

Als je zwanger bent zijn er een paar zaken waar je extra op moet letten. Enkele adviezen:

Listeria

Listeria is een darmbacterie die via het milieu in levensmiddelen terechtkomt. Een besmetting met listeria kan schadelijk zijn voor de ongeboren foetus. Het Voedingscentrum geeft een aantal tips hoe je de kans op een listeriabesmetting tijdens de zwangerschap zo klein mogelijk kunt houden.