Vrouwen die tijdens de zwangerschap onder controle zijn bij de verloskundige mogen in Nederland zelf kiezen waar ze willen bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Als je zwanger bent met een medische indicatie en onder controle bent bij de gynaecoloog zal je in ieder geval in het ziekenhuis bevallen.

Welk ziekenhuis kies je?

Als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevalling is het handig als het ziekenhuis dat je kiest niet te ver weg is. Je kan er dan snel zijn, als er haast is. Je hebt het recht om het ziekenhuis te kiezen wat jij wil, ook als dat ziekenhuis verder weg is. Je verloskundige zal in dat geval niet altijd met je mee gaan om je te begeleiden tijdens de bevalling, dit wordt dan gedaan door de verloskundige of arts van het ziekenhuis.

Wat biedt het ziekenhuis?

Sommige ziekenhuizen hebben tegenwoordig ook een bevalcentrum waar je kan bevallen. Het bevalcentrum is een soort verplaatste thuisbevalling; je bevalt met je eigen verloskundige in een huiselijke omgeving in het ziekenhuis, zodat als er hulp nodig is, die dicht bij is.
De keuze kan ook afhangen van welk type pijnstilling een ziekenhuis heeft, dit kan nog wel eens verschillen. Ook de mogelijkheid om bij je kindje te overnachten bij een opname bestaat niet in alle ziekenhuizen.

Kosten

Als je zonder medische redenen in het ziekenhuis gaat bevallen, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Dit hangt af van welke verzekeringsmaatschappij en welk type verzekering je hebt. Vraag dit van te voren even na, zodat je niet achteraf onverwacht een rekening krijgt! Als je een medische reden voor een bevalling in het ziekenhuis hebt, worden alle kosten vergoedt.

Vergelijken

Op de website www.kiesbeter.nl kun je ziekenhuizen en hun aanbod in pijnstilling, aantal keizersneden, faciliteiten en meer met elkaar vergelijken.
Op www.zorgkaartnederland.nl staan beoordelingen van ziekenhuizen door patiënten.