Gezond zwanger worden doe je samen.

Hebben jullie de wens om zwanger te worden? Dan is het belangrijk om jezelf hier goed op voor te bereiden. Op die manier geef je een baby een zo groot mogelijke kans om gezond geboren te worden.

Belangrijk om te weten:

 • Foliumzuur
  Foliumzuur verkleint de kans op een kindje met een open rug, open schedel of een open lip. Begin met slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.
   
 • Stop met rokenalcohol en drugs
  Deze stoffen zijn schadelijk voor een ongeboren baby. Het is dus beter om hier al mee gestopt te zijn, nog voordat je zwanger wordt. Roken en alcohol verlagen je vruchtbaarheid. Ook hebben vrouwen die roken meer kans op een miskraam.  
   
 • Medicijngebruik
  Medicijnen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Wil je zwanger worden, vraag dan altijd eerst na of het medicijn veilig is om te gebruiken of pas zo nodig je medicatie aan.
   
 • Familiaire aandoening of aangeboren afwijkingen
  Probeer voordat je zwanger wordt te achterhalen wie in je familie een aandoening heeft, en of het een genetische aandoening is. Je huisarts kan je zo nodig verwijzen naar een klinisch geneticus. 
   
 • Overgewicht
  Overgewicht kan je vruchtbaarheid verminderden en geeft meer risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Wil je zwanger worden en je hebt een paar kilo’s teveel, probeer dan eerst af te vallen!

Stoppen met anticonceptie

Stoppen met anticonceptie

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn/haar omgeving met vruchtbaarheidsproblemen. Daardoor denken veel mensen dat zwanger worden niet zo snel zal lukken. Onterecht, want van de stellen die geen anticonceptie gebruiken is 70% binnen 4 maanden zwanger!

Kinderwensspreekuur

Familie uitbreiding? Vraag eerst advies tijdens een preconceptie consult

Heb je de wens voor familieuitbreiding en wil je graag advies over gezond zwanger worden? Maak dan voordat je zwanger wordt een afspraak bij de verloskundige voor een kinderwensspreekuur.

Foliumzuur

Slik Foliumzuur als je zwanger wilt worden

Als je zwanger wilt worden, dan wordt het aangeraden om foliumzuur te gaan slikken. Foliumzuur (vitamine B11) verkleint de kans op een kind met een open rug, een open schedel of een open lip (schizis).

Eisprong

Bij de meeste vrouwen is de eisprong ongeveer 2 weken voordat je ongesteld moet worden. Dit is het moment om zwanger te raken! Een eicel is na de eisprong slechts 12 tot 24 uur geschikt voor bevruchting. Sperma daarentegen kan in ideale omstandigheden tot drie dagen in leven blijven. 

Slimmer Zwanger

Uit meer dan 25 jaar wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten van zowel de vrouw als de man met een kinderwens bijdragen aan een kleinere kans op zwangerschap.