Het koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen.

Hoe werkt het?

Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief. Zo wordt bevruchting van een eicel voorkomen. Omdat het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, houd je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste paar menstruatie wat heviger zijn dan anders. Het bloedverlies kan wat eerder komen dan gebruikelijk, je kunt heviger bloeden, de menstruatie kan pijnlijker zijn of wat langer duren. Na een aantal maanden is het menstruatiepatroon bij de meeste vrouwen weer normaal.

T-Safe is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. Minder geschikt voor vrouwen die bij de natuurlijke cyclus last hebben van krampen of veel bloedverlies.

Bijwerkingen

De T-Safe koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%).  

Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. Er zitten twee nylon draadjes aan het spiraal, die nodig zijn om het later weer te kunnen verwijderen. Zowel het spiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen.

T-Safe en borstvoeding

T-Safe bevat géén toegevoegde hormonen en kan daardoor veilig gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. T-Safe heeft géén invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de borstvoeding.

Plaatsing

Het spiraaltje kan worden ingebracht door de verloskundige tijdens het spiralenspreekuur op het Geboortecentrum. Je bent direct na plaatsing beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

Kosten

Het plaatsen van een spiraaltje wordt vanaf 2018 door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf. Een T-Safe spiraaltje kost € 69,-.

Verwijderen

Het verwijderen van het T-Safe spiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan een arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Als de T-Safe koperspiraal (tijdens de menstruatie) verwijderd is kan je meteen weer zwanger worden. Na de menstruatie wordt de binnenbekleding van de baarmoeder weer helemaal opnieuw opgebouwd, zodat een eventueel bevruchte eicel zich kan innestelen.

Meer informatie

www.anticonceptie.nl
spiraalplaatsen.nl
T-safe.nl
Download de T-Safe informatiefolder

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal Mirena is een betrouwbare anticonceptiemethode en biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Mirena is een klein, T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar geeft het dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (0,02 mg per dag).

Spiralenspreekuur

Wil je een spiraaltje als anticonceptie? Dan kun je deze laten plaatsen op ons spiralenspreekuur. Dat is wel zo vertrouwd, gewoon bij de verloskundigenpraktijk!