Een koperspiraal is ideaal voor vrouwen die een voorkeur hebben voor hormoonvrije anticonceptie. De natuurlijke cyclus blijft behouden en je kunt zorgeloos vrijen. 

Hoe werkt het?

Koper verlamt de zaadcellen en maakt ze inactief. Zo wordt bevruchting van een eicel voorkomen. Omdat het koperspiraaltje een methode zonder hormonen is, houd je jouw natuurlijke menstruatiepatroon. Wel kunnen de eerste paar menstruatie wat heviger zijn dan anders. Het bloedverlies kan wat eerder komen dan gebruikelijk, je kunt heviger bloeden, de menstruatie kan pijnlijker zijn of wat langer duren. Na een aantal maanden is het menstruatiepatroon bij de meeste vrouwen weer normaal.

Een koperspiraal en borstvoeding

Een koperspiraal bevat géén toegevoegde hormonen en kan daardoor veilig gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Het heeft géén invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van de borstvoeding.

T-Safe

Het koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. De T-Safe koperspiraal is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie zonder hormonen. De bijwerkingen zijn minimaal en de kans op een zwangerschap is vrijwel nihil (betrouwbaarheid >99%).  

Het T-Safe spiraaltje heeft een T-vorm en is gemaakt uit kunststof (polyethyleen) en koper. Er zitten twee nylon draadjes aan het spiraal, die nodig zijn om het later weer te kunnen verwijderen. Zowel het spiraaltje als de draadjes zijn niet te voelen tijdens het vrijen.

Met een koperspiraal kan de menstruatie heviger worden. T-Safe is daarom minder geschikt voor vrouwen die bij de natuurlijke cyclus last hebben van krampen of veel bloedverlies.

Kijk voor meer informatie op www.T-safe.nl of download de T-Safe informatiefolder.

Ballerine

Sinds begin 2019 is er een nieuw koperspiraaltje beschikbaar: de Ballerine. Het Ballerine spiraaltje is een anticonceptiemethode zonder hormonen dat 5 jaar lang werkzaam is. Het werkt op dezelfde wijze als andere koperspiraaltjes. Het bestaat uit een aantal koperen balletjes, geregen aan een flexibel frame met ‘memory shape’. Zodra het frame uit de inbrenghuls komt, krult het zich in de baarmoeder op tot een bolle vorm. Door deze vorm vindt de Ballerine constant haar ideale positie in de baarmoeder. Hierdoor hebben vrouwen mogelijk minder last van krampen. Omdat de inbrenghuls van de Ballerine zeer dun is, kan het makkelijk geplaatst worden en is het zeer geschikt voor vrouwen die nog geen kinderen hebben gekregen. De betrouwbaarheid is 99%.

Kijk voor meer informatie op www.ballerine.nl of download de Ballerine informatiefolder

Plaatsing

Een spiraaltje kan worden ingebracht door de verloskundige tijdens het spiralenspreekuur op het Geboortecentrum. Je bent direct na plaatsing beschermd tegen zwangerschap. Je hoeft dus geen andere anticonceptiemiddelen meer te gebruiken.

Verwijderen

Het verwijderen van een spiraal is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan een arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Je kunt daarna meteen weer zwanger worden.

Kosten

Het plaatsen van een spiraaltje wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed, maar gaat soms van je eigen risico af. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf. 

  • Plaatsen van een spiraal: € 64,66 (tarief 2020)
  • T-Safe Koperspiraal: € 70,95
  • Ballerine koperspiraal: € 119,-

Meer informatie

www.anticonceptie.nl
spiraalplaatsen.nl

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode en biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Een hormoonspiraal is een klein, T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar geeft het dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af (levonorgestrel). Er zijn twee hormoonspiraaltjes op de markt: de Mirena en de Kyleena.

Spiralenspreekuur

Wil je een spiraaltje als anticonceptie? Dan kun je deze laten plaatsen op ons spiralenspreekuur. Dat is wel zo vertrouwd, gewoon bij de verloskundigenpraktijk! 

Anticonceptie

De eerste menstruatie kun je verwachten vanaf zes weken na de bevalling. Als je borstvoeding geeft kan het zijn dat je (veel) langer niet ongesteld wordt. Je vruchtbare periode ligt 2-3 weken vóór een menstruatie, wat dus betekent dat je al vanaf twee weken na de bevalling weer zwanger kunt worden! Wil je dit niet dan is het noodzakelijk om anticonceptie te gebruiken.