Doordat het bloed langs je volle, zware baarmoeder teruggepompt moet worden naar je hart, verblijft het bloed langer in je benen. Hierdoor neemt de druk in je aderen toe en worden je vaten opgerekt. Ook is de doorbloeding in je benen verminderd en wordt er minder zuurstof naar de spieren vervoert.

Klachten

Door de slechte doorbloeding krijgen vrouwen last van een zwaar en drukkend gevoel en ‘onrustige benen’; je kunt de neiging om je benen steeds te bewegen steeds moeilijker onderdrukken. Dit is vooral na inspanning of aan het eind van een dag. Ook kramp in de kuiten ’s nachts wordt door de slechte doorbloeding veroorzaakt

Tips

Er zijn een aantal dingen belangrijk: zorg dat je niet te lang achter elkaar staat of zit, blijf regelmatig in beweging. Draag geen knellende kleding. Draag gemakkelijke en lage schoenen. Douche je onderbenen en knieholtes met koud water na. Dit bevordert de circulatie in je benen. Masseer je benen of laat dit doen. Strijk in de richting van je hart om de bloeddoorstroming uit je benen te masseren.