Listeria

Listeria is een darmbacterie die via het milieu in levensmiddelen terechtkomt. Een besmetting met listeria kan schadelijk zijn voor de ongeboren foetus. Het Voedingscentrum geeft een aantal tips hoe je de kans op een listeriabesmetting tijdens de zwangerschap zo klein mogelijk kunt houden.

Het zijn vooral de rauwe producten van dierlijke oorsprong, waar zwangere vrouwen voor op moeten passen: rauwe melk en rauwmelkse zachte kazen zoals brie of camembert kunnen zij beter helemaal niet nemen. Voor voorverpakte vis, schaaldieren, kip en rauw vlees geldt dat zij goed moeten worden verhit. Zelfs (gesneden) groente en fruit kunnen in rauwe toestand besmet zijn.

Tijdens het bewaren kan listeria zich vermeerderen en daar kun je ziek van worden. Van voedsel waarin listeria is uitgegroeid, kun je een voedselvergiftiging krijgen. Maar voor een ongeboren kind is het gevaar veel groter. Een listeriabesmetting die hij of zij via de moeder oploopt kan ernstige ziekte en zelfs sterfte veroorzaken.

Listeria vermenigvuldigt zich makkelijk. Zelfs in een koel en vochtig klimaat, zoals de koelkast. De temperatuur heeft invloed op het groeiproces. Bij 4 graden breidt listeria zich half zo snel uit als bij een temperatuur van 7 graden. Daarom is het belangrijk producten flink koel en niet te lang te bewaren. Een koele koelkast heeft een temperatuur van maximaal 7 graden Celsius. Listeria gaat dood bij hoge temperaturen (>80 graden Celsius). Je loopt daarom geen gevaar bij etenswaren die je kookt, bakt, braad en meteen daarna op eet. Laat een pak melk niet te lang buiten de koelkast staan en houdt de houdbaarheidsdatum goed in de gaten. Gesneden groente en fruit kun je het beste zo snel mogelijk op eten. Dan houd je de kans op uitgroei klein.

Meer informatie

www.voedingscentrum.nl

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw