Oorzaken

Vooral ’s nachts hebben zwangeren nog wel eens last van brandend maagzuur. De kringspier van je maag verslapt onder invloed van de hormonen van je zwangerschap. Hierdoor wordt de slokdarm minder goed afgesloten dan normaal. Als de baby groter groeit en de druk in de buikholte groter wordt, kan het maagzuur makkelijker je slokdarm in ‘lopen’, waardoor je last krijgt van oprispingen en een pijnlijke irritatie achter je borstbeen.

Tips

Een beetje voedsel in je maag zorgt ervoor dat het maagzuur als het ware wordt ‘vastgehouden’ door de maaginhoud. Een klein beetje eten wil dus nog wel eens helpen. Vooral ’s nachts hebben vrouwen last van maagzuur, omdat de maag dan relatief leeg is.

Zorg ervoor dat je rechtop zit, zodat er ruimte is in je buikholte en je maag minder in de verdrukking komt. Slaap met je hoofd hoger dan je voeten, zodat je niet helemaal plat ligt. Zet je hoofdeind wat omhoog of leg één of twee extra kussens onder je matras, zodat je een beetje schijn ligt.

Eet niet te weinig, maar zeker ook niet teveel. Vermijdt vet en gekruid eten en pas op met koffie en koolzuurhoudende dranken. Brood kan helpen het maagzuur te absorberen. Zuivelproducten als melk, vla of yoghurt blussen meestal acuut.

Als bovenstaande tips niet werken, dan zijn er ook via de apotheek diverse middelen te halen zonder recept. Deze maagzuurremmers kun je tijdens alle fases van de zwangerschap incidenteel of voor een korte periode (6 weken) gebruiken in de gebruikelijke dosering. Langdurig gebruik of in hoge doseringen wordt afgeraden.

Helpen deze middelen voor jou ook onvoldoende, neem dan contact op met je huisarts of overleg met je verloskundige.