Medicijn gebruik aanpassen voordat je zwanger wordt

Wil je zwanger worden, of ben je al in verwachting en moet je medicijnen gebruiken? Vraag dan altijd eerst na of het medicijn veilig is om te gebruiken. Sommige medicijnen kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren baby en leiden tot aangeboren afwijkingen.

Gelukkig is van veel medicijnen bekend welke invloed zij kunnen hebben tijdens de zwangerschap. Je huisarts of apotheker kan je hier meer over vertellen. Zo kan veel ongerustheid worden voorkomen.

De placenta werkt als een barriere en beschemt de baby tegen invloeden van buitenaf. Toch zijn er diverse stoffen die wel de placenta kunnen passeren en bij de baby komen. Dat is nodig om goede stoffen zoals zuurstof, voedingstoffen en antistoffen naar het kindje door te laten. Helaas passeren ook sommige schadelijke stoffen uit medicijnen de placentabarriere. Als dat gebeurt tijdens de eerste 12 weken, kan dat grote gevolgen hebben, omdat in die periode alle organen van de foetus worden aangelegd. Het aanpassen van je medicatie naar middelen die wel veilig zijn tijdens zwangerschap moet daarom al gebeuren vóór de conceptie. 

Meer informatie

Meer informatie over medicijngebruik en zwangerschap vind je op de website teratologie informatieservice Lareb