Energie

Zwanger zijn kost veel energie. Alle hormonale veranderingen en processen kosten je lichaam extra energie en ook de baby heeft veel energie nodig op te groeien. Ineens heb je dus meer rust en slaap nodig dan normaal.

Vermoeidheid wisselt afhankelijk van hoe ver je zwanger bent

In het begin van de zwangerschap voelen vrouwen zich vermoeider door de veranderende hormoonhuishouding. Het lichaam moet zich aan passen aan de nieuwe situatie.

Halverwege de zwangerschap voelen vrouwen zich meestal het best. Je lichaam is inmiddels gewend geraakt aan de zwangerschap en je bent nog niet zo dik, terwijl toch iedereen ziet dat je zwanger bent.

Tussen de dertigste en vierendertigste week groeit de baby relatief hard. Vrouwen voelen zich in de zevende maand meestal wat minder energiek en hebben vanwege de groei van de baby meestal wat meer last van harde buiken.

De laatste weken van je zwangerschap zijn extra vermoeiend, omdat de baby dan praktisch volgroeid is en je lichaam een volgroeid kind moet meedragen en onderhouden.

Probeer op tijd je rust te nemen. Heb je veel energie en voel je je goed, ga dan gewoon je gang. Zolang je baby goed groeit, is er geen enkele beperking.  Veel doen en actief zijn kan geen kwaad  zolang je er plezier in hebt.

Luister goed naar je lichaam en neem op tijd je rust, als je lijf dit aangeeft.