Tijdens de ontsluiting zal de baarmoedermond weker worden, verstrijken (veranderen in vorm en positie), en open gaan van nul tot tien centimeter. De ontsluiting is op te delen in drie fases:

Transformatiefase

Dit is het begin. Hierin zijn de weeën onregelmatig in frequentie, en wisselend in kracht en duur. Tijdens deze fase vind het weker worden van de baarmoedermond plaats en een deel van het verstrijken. Zitten er nog langere pauzes tussen de weeën, dan kan het ook weer ophouden.

Latente fase

De weeën nemen toe in frequentie, en komen met een zekere regelmaat van minimaal 5 of 6 minuten.. De eerste 3 centimeters ontsluiting worden bereikt en de baarmoedermond verstrijkt helemaal. De latente fase duurt meestal tussen de 5 en 7 uur.

Actieve fase

Deze fase start meestal rond de vier tot zes centimeter ontsluiting. De vrouw heeft regelmatige weeën (elke 2 tot 3 minuten) die minimaal 1 minuut aanhouden. Dit zijn krachtige en pijnlijke weeën. Tijdens de actieve fase neemt de ontsluiting vaak elk uur een centimeter toe tot je 10 centimeter ontsluiting hebt. Het hoofdje van je kindje komt dieper en hierdoor krijg je soms al wat drukgevoel. Deze fase duurt vaak tussen 5 en 7 uur

De totale duur van de ontsluiting vanaf regelmatige weeën duurt gemiddeld primi’s gemiddeld 8 tot 24 uur en bij multi’s 2 tot 10 uur.

Pijn

Een ontsluitingswee is behoorlijk pijnlijk en deze pijn voel je in onderbuik, rug, bovenbenen of in een combinatie hiervan. Een flinke ontsluitingswee kan tot 1 minuut of soms langer aanhouden. En meestal geldt, hoe sterker en langer de wee, hoe meer er gebeurt op het gebied van de ontsluiting.

Wat kan je doen om de pijn van de weeën te verlichten:

  • een warme douche of bad nemen
  • warme kruik
  • massage van de rug
  • verschillende houdingen proberen

Pijnstilling

Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën; samentrekkingen van de baarmoederspier die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk.