Pethidine is een morfine-achtig medicijn met een pijnstillend effect.

Dit wordt toegediend via een injectie in je bil of bovenbeen. Het werkt binnen een kwartier tot een half uur. De ergste (baring) pijn wordt minder en vaak kan je je daardoor meer ontspannen tussen de weeën door. Sommige vrouwen soezen weg of vallen zelfs in slaap.

Het middel is 2 tot 4 uur lang werkzaam. Pethidine wordt alleen gegeven tijdens de ontsluitingsfase. Echter niet meer aan het einde van deze fase, vlak voor de uitdrijving. Dit vanwege de eventuele bijwerkingen voor het kind en omdat de moeder nog te diep in slaap kan zijn om actief te kunnen meepersen. Soms wordt Pethidine gecombineerd met een slaapmiddel, zoals bijvoorbeeld Phenergan of Normison. 

Voordelen van Pethidine

 • Pethidine kan in elk ziekenhuis, op elk tijdstip worden gegeven.
 • Ongeveer 50% van de vrouwen is tevreden over het pijnstillende effect.
 • Pethidine heeft invloed op je bewustzijn, je kan er slaperig van worden, of zelfs in slaap vallen. Dat kan prettig zijn als je moe bent van de weeën; dan kun je even uitrusten.
 • Pethidine kan soms verlichting geven als je moet wachten op het plaatsen van een ruggenprik.

Nadelen van Pethidine

 • Ongeveer de helft van de vrouwen ervaart pethidine niet als pijnstillend. 
 • Zeker als de pethidine in de actieve fase van de bevalling wordt toegediend ervaren vrouwen het effect niet als pijnvermindering. Mede omdat de weeën in de actieve fase juist steeds heftiger worden. De pijn vermindert dan niet, maar zonder pethidine was deze pijn wellicht juist toegenomen.
 • Je kan misselijk, suf en slaperig worden. Het kan dan zijn dat je de geboorte daardoor minder bewust meemaakt.
 • Je mag niet rondlopen, omdat je gemakkelijker valt als je slaperig bent.
 • Ook je kindje kan suf worden van Pethidine, omdat het de placenta (moederkoek) passeert en daarmee van invloed kan zijn op het bewustzijn van je kindje. 
  • Daarom is het belangrijk dat de conditie van het kindje wordt geregistreerd met een cardiotocogram (CTG). 
  • Ook kan het kindje direct na de geboorte meer moeite hebben met ademhalen. Vooral als de Pethidine vrij kort voor de geboorte is gegeven. Je kindje wordt dan direct na de geboorte meegenomen om extra zuurstof te geven om de ademhaling (beter) op gang te helpen. 
  • Het kan nodig zijn dat een kinderarts ter plaatse komt. 

Meer informatie

Informatie op internet over pijstilling bij de bevalling is vaak niet juist of onvolledig. Probeer daarom niet te veel te ‘googlen’.

Betrouwbare informatie over pijnstilling is te vinden via onze website.

Pijnstilling

Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën; samentrekkingen van de baarmoederspier die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk.

Ruggenprik / Epiduraal

De ruggenprik, in medische termen de epiduraal, is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding maar heeft ook de meeste nadelen/ mogelijke complicaties.

Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die via een infuus continue in een lage dosis wordt toegediend.