Tijdens de eerste week moet er worden bijgehouden hoe vaak je baby plast of poept. Als je je kindje verschoont terwijl er geen kraamzorg aanwezig is, bewaar dan de luier. De kraamzorg kan dit dan later in het kraamverslag noteren.

Uraten

De eerste dagen kan een baby urinekristallen(uraten) uitplassen. Uraten zijn oranje/rood van kleur en zichtbaar in de luier. Dit is normaal. Soms verwarren mensen de uraten met bloed, en raken zo onnodig ongerust.

Meconium

De eerste dagen is de poep van de baby donker groen/zwart van kleur en plakkerig. We noemen dat meconium. Smeer wat vaseline op de billetjes om aankoeken te voorkomen. Door deze donkere poep is het soms lastig om te zien of de baby heeft geplast. Je kan dan de buitenkant van de luier openscheuren. Bij een plas zijn de vochtabsorptiekorrels in de luier opgezwollen. Er zijn ook luiers met een speciale plas-indicatorstrip op de buitenkant. Deze verkleurt als de baby heeft geplast. 

Als een baby binnen één tot anderhalve dag na de bevalling nog niet heeft geplast of gepoept, neem dan contact met ons op.

De kraamverzorgende controleert hoe vaak je baby poept of plast