Bevalsuite in het Vrouw Kind Centrum

Ben je tijdens de zwangerschap onder controle van een verloskundige? Dan kies je meestal zelf waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Belangrijk bij deze keuze is dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Een deel van de vrouwen vinden het prettig om in een ziekenhuis te bevallen, op een plek waar specialistische zorg dichterbij is. 

Welk ziekenhuis?

Kies je er voor om zonder medische reden in een ziekenhuis te bevallen, dan begeleidt de verloskundige jouw bevalling in het Vrouw Kind Centrum van het Spaarne Gasthuis in Haarlem. Wil je graag poliklinische bevallen in één van de andere ziekenhuizen in onze regio? Bespreek dan je wensen tijdens de zwangerschap met ons, dan kijken we wat er mogelijk is. 

Voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt een eigen bijdrage gerekend.

Waarom een ziekenhuisbevalling?

Een bevalling in het ziekenhuis kan de voorkeur hebben boven de voordelen van een thuisbevalling:

  • Het is erg belangrijk dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Op die manier kan je je het beste ontspannen en overgeven aan de weeën. Voor sommige vrouwen is die plek in het ziekenhuis.
  • Als je in het ziekenhuis bevalt dan wordt er soms sneller (onnodig) medisch ingegrepen. Bij complicaties kan dit tijdwinst betekenen.
  • Sommige vrouwen hebben een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling. Er bestaat dan een iets verhoogd risico op complicaties. De voordelen van een thuisbevalling wegen niet op tegen dit risico. Het is dan beter om in het ziekenhuis te bevallen, zodat er snel kan worden ingegrepen, mochten er problemen ontstaan.

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

Voordat je naar het ziekenhuis gaat, komt de verloskundige eerst thuis bij je kijken hoe de bevalling vordert. Afhankelijk van het aantal centimeters ontsluiting, de weeënkracht, en het te verwachten verloop, wordt besloten wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Een groot gedeelte van de bevalling verloopt dus thuis. Bij je eerste bevalling, ga je vaak vaak pas bij 6 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis, bij een volgende bevalling bij 4-5 centimeter.

Keuze 

In onze praktijk is het niet verplicht om vooraf aan te geven waar je wilt bevallen. Beslis gewoon pas tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt, thuis of in het ziekenhuis. Heb je wel al gepland om in het ziekenhuis te bevallen? Zorg er toch altijd voor dat je alles klaar hebt staan voor een thuisbevalling. Want soms gaat een bevalling sneller dan gedacht! 

Wil je meer weten over wat je allemaal klaar zet voor de bevalling? Kijk dan ons filmpje:

Thuisbevalling

thuisbevalling

Voor veel vrouwen is thuis de meest fijne, en ontspannen plek om te bevallen. Om zo in de eigen omgeving het nieuwe kindje te verwelkomen. Wil jij dat ook, dan kan dat!