Een verloskamer in het ziekenhuis

Ben je tijdens de zwangerschap onder controle van een verloskundige? Dan kies je meestal zelf waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Belangrijk bij deze keuze is dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Een deel van de vrouwen vinden het prettig om in een ziekenhuis te bevallen, op een plek waar specialistische zorg dichterbij is. 

Welk ziekenhuis?

Kies je er voor om zonder medische reden in een ziekenhuis te bevallen, dan zijn er een aantal opties:

  • Een bevalling in het Bevalcentrum De Nieuwe Meren van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Je verloskundige en de kraamverzorgende begeleiden jouw bevalling in een sfeervolle suite op de verloskunde afdeling van het ziekenhuis. 
  • Een poliklinische bevalling in één van de twee andere ziekenhuizen in onze regio: het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid of het Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp. Je verloskundige en een verpleegkundige begeleiden jouw bevalling in een verloskamer van het ziekenhuis.

Voor een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie wordt een eigen bijdrage gerekend.

Voordelen van een ziekenhuisbevalling

Een poliklinische bevalling kan voordelen hebben boven een thuisbevalling:

  • Het is erg belangrijk dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Op die manier kan je je het beste ontspannen en overgeven aan de weeën. Voor sommige vrouwen is die plek in het ziekenhuis.
  • Als je in het ziekenhuis bevalt dan wordt er soms sneller medisch ingegrepen. Bij complicaties kan dit tijdwinst betekenen. Maar de gynaecoloog die dan moet komen helpen, is niet standaard in het ziekenhuis aanwezig. Hij/zij moet soms nog van huis komen en dat duurt vaak even lang als wanneer iemand tijdens de bevalling met een ambulance van huis naar het ziekenhuis gebracht zou moeten worden.
  • Sommige vrouwen hebben een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling. Er bestaat dan een iets verhoogd risico op complicaties. De voordelen van een thuisbevalling wegen niet op tegen dit risico. Het is dan beter om in het ziekenhuis te bevallen, zodat er snel kan worden ingegrepen, mochten er problemen ontstaan.

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

Voordat je naar het ziekenhuis gaat, komt de verloskundige eerst thuis bij je kijken hoe de bevalling vordert. Afhankelijk van het aantal centimeters ontsluiting, de weeënkracht, en het te verwachten verloop, wordt besloten wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Een groot gedeelte van de bevalling verloopt dus thuis. Bij je eerste bevalling, ga je vaak vaak pas bij 6 centimeter ontsluiting naar het ziekenhuis, bij een volgende bevalling bij 4-5 centimeter.

Keuze 

In onze praktijk is het niet verplicht om vooraf aan te geven waar je wilt bevallen. Beslis gewoon pas tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt, thuis of in het ziekenhuis. Heb je wel al gepland om in het ziekenhuis te bevallen? Zorg er toch altijd voor dat je alles klaar hebt staan voor een thuisbevalling. Want soms gaat een bevalling sneller dan gedacht! 

Wil je meer weten over wat je allemaal klaar zet voor de bevalling? Kijk dan ons filmpje:

Thuisbevalling

thuisbevalling

Voor veel vrouwen is thuis de meest fijne, en ontspannen plek om te bevallen. Om zo in de eigen omgeving het nieuwe kindje te verwelkomen. Wil jij dat ook, dan kan dat!

Bevalcentrum De Nieuwe Meren

Bevalcentrum De Nieuwe Meren

Bevalcentrum De Nieuwe Meren bevindt zich op de verloskunde afdeling van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp. Daar zijn twee bevalsuites speciaal ingericht voor normale ongecompliceerde bevallingen die plaatsvinden onder begeleiding van een verloskundige.