Psyche en zwangerschap

Alle levensfases roepen specifieke vragen en verscheidene gevoelens op. Zo ook het zwanger zijn, bevallen en moeder worden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je zal moeten wennen aan de nieuwe situatie. Er kunnen gevoelens van blijdschap, maar ook van onzekerheid, angst of somberheid opspelen.

Stemmingswisselingen

Door alle hormonale veranderingen in je lichaam willen de emotionele reacties nogal eens heftiger zijn dan dat je van jezelf bent gewend. In tranen uitbarsten om de meest suffe reclames of woedend worden om niets. Het hoort er allemaal bij. Sommige vrouwen bevinden zich de hele zwangerschap op een roze wolk en bij andere wil deze wolk nogal eens in een onweersbui veranderen. Hoe je je emotioneel voelt is afhankelijk van heel veel factoren, zoals lichamelijke klachten, aanpassing aan een nieuwe levensfase, omgaan met een ongeplande zwangerschap en soms verlies/rouw. Het belangrijkste is dat je over je gevoelens blijft praten. Met je partner, vrienden, familie of misschien juist met een onbekende.

Depressie

Soms slaan de stemmingswisselingen door in depressieve gevoelens. Eén op de tien vrouwen lukt het niet om deze gevoelens de baas te blijven en krijgen te maken met een depressie. Wanneer deze negatieve gevoelens je dagelijks leven gaan beïnvloeden is het tijd om hier hulp voor te zoeken. Hiervoor kan o.a. terecht bij MamaKits of vraag je huisarts voor een verwijzing naar een psycholoog. Zij kunnen zorgen voor extra ondersteuning en begeleiding in je zwangerschap, maar ook voor de periode na de bevalling.

POP-poli

Er zijn ook vele psychische stoornissen die al voorafgaand aan een zwangerschap bekend zijn. Als hiervoor medicatie wordt geslikt krijg je gedurende de zwangerschap een afspraak op de POP-poli. Dit is een multidisciplinair consult waarbij door een psychiater, gynaecoloog en een kinderarts wordt gezocht naar een optimale instelling van jouw medicijnen zodat jij je als zwangere en later als moeder zo goed mogelijk voelt. Maar ook om je kind zo goed mogelijk in de gaten te houden tijdens de zwangerschap en de eerste tijd na de geboorte. Stop zelf nooit zomaar met inname van antidepressiva. Doe dit altijd in overleg met je zorgverlener.

Meer info

Wil je meer lezen over je psyche in en rondom de zwangerschap? Kijk eens op de website van het landelijk kenniscentrum psychiatrie en zwangerschap.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw