Zwanger op vakanties, Tips voor je reis.

Wil je nog even lekker op vakantie voordat je baby geboren wordt? Of reis je voor een andere reden naar een (tropische) bestemming in het buitenland? Dan is het goed om bij de volgende onderwerpen stil te staan.

Je vakantie boeken

 • Indien mogelijk, plan je vakantie na de 20e en voor de 30e zwangerschapsweek. In deze periode voel je je vaak het meest fit.
 • Bekijk voorafgaand aan de reis waar je op je bestemming terecht kunt voor eventuele medische zorg. Vermijd landen die bekend staan om de slechte gezondheidszorg
 • Vermijd bestemmingen in hooggebergten (>2500m) in verband met een verhoogd risico op hoogteziekte die in de zwangerschap niet behandeld kan worden.
 • Het wordt afgeraden om te reizen naar landen waar malaria, ZIKA en/of gele koorts voorkomt.

Vaccinaties

Voor sommige bestemmingen is het nodig je voorafgaand aan de reis te laten vaccineren. Tijdens de zwangerschap is je afweersysteem verminderd en kun je anders reageren op een vaccinatie dan buiten de zwangerschap. Of je je wel of niet kunt laten vaccineren in de zwangerschap is vooral afhankelijk van het soort vaccin en eventuele bijwerkingen. Vaccinaties met levende vaccins mogen niet gegeven worden aan zwangere vrouwen. Dit zijn de vaccinaties tegen gele koorts, bof, mazelen en rode hond. Informeer daarom altijd voor je reis bij GGD reisvaccincaties of een andere vaccinatie organisatie.

Op reis

 • Neem je zwangerschapsdossier altijd mee op reis in je handbagage voor het geval je onverwacht medische zorg nodig hebt.
 • Neem de gegevens mee van je zorgverzekering en je reisverzekering. Check voor je reis of je voldoende voor medische zorg verzekerd bent.
 • Ook vanuit het buitenland kun je ons mobiel bereiken, dus neem ons spoednummer mee voor dringende vragen.
 • Ga je met het vliegtuig? Lees dan de tips op onze pagina over vliegen tijdens de zwangerschap.
 • Ga je met de auto een lang stuk rijden? Te lang stil zitten in één houding is niet goed voor een zwangere, dus houd iedere 2 uur een pauze. Tip: drink voldoende. Dan moet je wel regelmatig stoppen om te plassen en kun je even je benen strekken
 • Zorg dat je ORS (suiker-/zoutoplossing) bij je hebt. Hiermee kun je uitdroging voorkomen bij diarree.

Eten

Naast de algemene voedingsadviezen in de zwangerschap zijn er een aantal extra dingen waar je op moet letten tijdens je reis.

 • Drink geen water uit de kraan, maar koop flesjes water en haal de ijsklontjes uit je frisdrank.
 • Eet geen schepijs, producten die voorgesneden zijn of geen fabrieksverpakking hebben.
 • Zorg voor goede handhygiëne. Stop een flesje desinfecterende handgel in je tas.

Zonnen tijdens de zwangerschap?

Heerlijk genieten van de zon is geen probleem. Zorg wel dat je een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt. Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid pigment namelijk toe waardoor je sneller verbrand en meer kans hebt op pigmentvlekken (zwangerschapsmasker). Voorkom dat je oververhit raakt. Ga daarom niet te lang in de volle zon. Zoek bijtijds de schaduw op en ga regelmatig even afkoelen in het zwembad.

Genieten

Je zult misschien merken dat je tijdens de zwangerschap een mindere conditie hebt dan normaal. Uren door dat leuke stadje slenteren? Een flinke wandeling door de natuur? Je bent nu toch sneller vermoeid of krijgt last van je buik, je bekken of je rug.  Luister daarom naar je lichaam. Zodra je je niet lekker, duizelig of kortademig voelt, moet je het rustiger aan doen. Zorg ook dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Maar zo lang je je wel goed voelt, geniet dan lekker van de ontspanning!

Vliegen

Zwanger vliegen, met dikke buik in het vliegtuig

Vliegen tijdens je zwangerschap is geen probleem. Bij de meeste maatschappijen mag je tot uiterlijk 36 weken vliegen. Wel kan de maatschappij vragen om een recente zwangerschapsverklaring. Deze kan je opvragen bij je arts of verloskundige.

ZIKA virus

Sinds 2014 is er een uitbraak van Zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden Zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.