Remifentanil is een morfineachtige stof die via een infuus continue in een lage dosis wordt toegediend.

Remifentanil kan alleen gegeven worden in het ziekenhuis. Wil je deze vorm van pijnstilling dan zal de bevalling door de gynaecoloog worden begeleid.

Remifentanil zorgt er net als bij de pethidine prik voor dat de scherpe randjes van de weeën af gaan. Je zal voornamelijk meer kunnen ontspannen tussen de weeën door. Remifentanil komt via een infuuspomp rechtstreeks in je bloedvaten. Hierdoor geeft de remifentanil al na één minuut effect. Heb je tijdens een wee behoefte aan wat extra pijnstilling dan kan je op een knopje duwen om een extra dosis te krijgen. De pomp staat zo ingesteld dat je jezelf niet kan overdoseren.

Nadelen

Aan elke vorm van medicamenteuze pijnstilling zitten nadelen, zo ook bij de remifentanil:

  • Het kan invloed hebben op je ademhaling en de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Omdat je kindje via jou zuurstof krijgt kan dit dus ook effect hebben op de baby.
  • Er is een geringe kans op ademstilstand bij de moeder. Hierom moeten jij en je kindje continue in de gaten worden gehouden wanneer het middel wordt toegediend.
  • Remifentanil is nog niet in alle ziekenhuizen een pijnstillingsoptie. In deze regio is het mogelijk in het Spaarne Gasthuis Haarlem, het Rijnland ziekenhuis en overdag in Spaarne Gasthuis Hoofddorp .

 

Meer informatie

Informatie op internet over pijstilling bij de bevalling is vaak niet juist of onvolledig. Probeer daarom niet te veel te ‘googlen’.

Betrouwbare informatie over pijnstilling is te vinden via onze website.

Pijnstilling

Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën; samentrekkingen van de baarmoederspier die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk.

Pethidine injectie

Pethidine is een morfine-achtig medicijn met een pijnstillend effect.

Ruggenprik / Epiduraal

De ruggenprik, in medische termen de epiduraal, is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding maar heeft ook de meeste nadelen/ mogelijke complicaties.