De ruggenprik, in medische termen de epiduraal, is de meest effectieve vorm van pijnbestrijding maar heeft ook de meeste nadelen/ mogelijke complicaties.

Bij een epiduraal wordt de huid verdoofd, hierna wordt laag in de rug via een naald een dun slangetje ingebacht. Dit slangetje blijft zitten en wordt goed vastgeplakt. Het medicijn wat voor de pijnstilling zorgt word door dit slangetje ingespoten. Hierna wordt er een pomp op aangesloten, de pomp zorgt ervoor dat er constant en zolang als het nodig is een verdovend medicijn wordt bij gespoten.

Na een kwartier tot een half uur na het inspuiten van het verdovend medicijn ga je hier iets van merken. Het is niet de bedoeling dat je helemaal geen pijn meer voelt, maar je zal zeker merken dat de sterkte van de pijn flink afneemt. Als je volledige ontsuiting hebt wordt de pomp soms uitgezet. Zo kun je de persweeen beter voelen en meepersen, om de baby geboren te laten worden.

Het plaatsen neemt gemiddeld een uur in beslag. In het Spaarne Ziekenhuis ben je tijdens het plaatsen van de epiduraal in de voorbereidingskamer van het operatiekamercomplex. Uw partner kan daar niet bij aanwezig zijn, maar een verpleegkundige zal bij je zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Bij een epiduraal zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen nodig.

  • Je krijgt vocht toegediend via een infuus om een te lage bloeddruk te voorkomen.
  • Na de epiduaal kunt u niet meer goed plassen, daarom wordt er een katheter in de blaas gebacht om de urine af te voeren.
  • De hartslag en bloeddruk van jou en je baby moeten regelmatig gecontroleerd worden. De reden voor deze extra bewaking is dat je door de epiduraal een lage bloeddruk kan krijgen. Hierop kan de baby reageren met een te trage hartslag.

Nadelen van de epiduraal

Tijdens het plaatsen van de epiduraal moet je stil liggen of zitten, ook als een wee komt. Na het plaatsen mag je niet meer rondlopen doodat de kracht in de beenspieren is verminderd. Daarnaast heb je bij een epiduraal is een iets grotere kans op een 'kunstverlossing', zoals een vacuumverlossing.

Bijwerkingen van de epiduraal vormen ook extra nadelen. Je lichaamstemperatuur kan stijgen. Hierdoor kan het lastig zijn om er achter te komen of je koorts hebt door de epiduraal of door een infectie. Hierdoor kan het zijn dat er antibiotica wordt gestart tijdens de bevalling en dat je kindje na de geboorte extra moet worden onderzocht door een kinderarts. Een andere bijwerking is dat je in de eerste dagen na de bevalling hoofdpijn kan krijgen door de epiduraal.

Er zijn weinig ernstige complicaties bij een epiduraal. Maar in zeldzame gevallen kan er een bloeding in de epidurale ruimte of een hersenvliesontsteking onstaan. Hierdoor kan er tijdelijk en in het ergste geval blijvende schade ontstaan, zoals gevoelsstoornissen, spierzwakte of zelfs een blijvende verlamming.

Aanvullend

In het Spaarne Ziekenhuis kan een epiduraal 24 uur per dag gegeven worden. Maar er zijn wel oorzaken waardoor een epiduraal niet altijd meteen gegeven kan worden. Dit komt zowel overdag als in de nacht voor.

In de nacht is de anesthesioloog die dienst heeft niet standaard in het ziekenhuis aanwezig. Hij is oproepbaar voor spoedgevallen, hierdoor is het mogelijk dat je even moet wachten tot hij aanwezig is.
Als de anesthesioloog bezig is met een spoedoperatie, kunnen hij en zijn team niet gelijktijdig een epiduraal plaatsen en bewaken. Hierdoor kan het zijn dat je even moet wachten tot het team weer beschikbaar is.

Meer informatie

Informatie op internet over pijstilling bij de bevalling is vaak niet juist of onvolledig. Probeer daarom niet te veel te ‘googlen’.

Betrouwbare informatie over pijnstilling is te vinden via onze website.

Pijnstilling

Bevallen doet pijn. Daar kan niemand omheen. Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën; samentrekkingen van de baarmoederspier die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent, als pijnlijk.

Pethidine injectie

Pethidine is een morfine-achtig medicijn met een pijnstillend effect.

Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die via een infuus continue in een lage dosis wordt toegediend.