Seks na de bevalling

Vaak wordt geadviseerd om met seks te wachten tot de nacontrole bij 6 weken. Maar wanneer er geen klachten zijn en je niet meer vloeit mag het eerder.

Het kan echter vaak even duren voordat er weer behoefte is aan seks. Soms duurt het wel enkele maanden tot een jaar.  Dit heeft met allerlei emotionele aspecten te maken zoals je veranderde rol van die van vrouw naar moeder. Maar ook met lichamelijke veranderingen.

Na de bevalling kan de vagina nog gevoelig zijn voor gemeenschap. Ook als de bevalling zonder ingrepen is verlopen, kan de vagina anders aanvoelen. Door een lage oestrogeenspiegel wordt de vagina minder snel vochtig dan in de zwangerschap en kan de vagina droger aanvoelen. Vrijen met een droge vagina is pijnlijk, waardoor de bekkenbodemspieren zich gaan aanspannen. Dit vernauwt de vagina waardoor gemeenschap moeilijk gaat. Glijmiddel  kan uitkomst bieden.

De bekkenbodem kan wat verzwakt voelen en een vermoeid gevoel in de bekkenbodem geven na vrijen. Ook na een keizersnede kunnen er klachten zijn.

Seks doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Spreek naar elkaar uit waarom de zin in seks even op een laag pitje staat en zoek samen andere manieren om intiem te zijn. Knuffelen, zoenen, tegen elkaar aan liggen is allemaal belangrijk om de oude intimiteit weer op te pakken.

Als er klachten blijven bestaan, is het belangrijk dit bespreekbaar te maken, zeker als er sprake is van pijnklachten. Geef je klachten aan bij je verloskundige.

 

 

Bekkenbodem

Spieren

De bekkenbodemspieren vormen de onderafsluiting van het bekken. De bekkenbodem is een functioneel geheel van spierweefsel en steunweefsel.