De normale periode om te bevallen is van 37 tot 42 weken, dus tussen 3 weken vόόr- en 2 weken ná de uitgerekende datum. 50% van de zwangerschappen duren langer dan 40 weken en het is dus heel gebruikelijk dat iemand 'over tijd loopt'. Is iemand langer dan 42 weken zwanger dan noemen we dat 'serotiniteit'. Serotiniteit komt voor bij maar 5% van de vrouwen. 

Over tijd lopen

Ben je 41 weken (of meer) zwanger dan hanteren de verloskundigen van het Geboortecentrum het volgende stappenplan:

Strippen

Vanaf 41 weken (1 week overtijd) zwangerschap kan de verloskundige proberen om je te strippen om zo de bevalling op gang te helpen. Strippen kan zo nodig om de paar dagen herhaald worden. 
Lees meer over strippen

Echo

Rond de 41 weken (1 week over tijd) krijg je een echo om de hoeveelheid vruchtwater te beoordelen. Is er voldoende vruchtwater aanwezig, dan is dat een goed teken wat betreft de conditie van de baby en kan een natuurlijke bevalling worden afgewacht. Verminderd vruchtwater betekent dat de placentafunctie (werking van de moederkoek) achteruit gaat en hierbij kan het beter zijn om de bevalling in te leiden en de baby geboren te laten worden. 

Ziekenhuiscontrole 

Rond 41+3 of 41+4 weken (10/11 dagen over tijd) maken wij een afspraak voor je bij de gynaecoloog voor een extra controle/consult in het ziekenhuis. Tijdens deze controle wordt een CTG (hartfilmpje) van de baby gemaakt om de conditie van het kindje te beoordelen. Ook zal de gynaecoloog met jou bespreken wat de uiterlijke datum wordt waarop de bevalling zal worden ingeleid. Hiervoor kan het nodig zijn dat de gynaecoloog een inwendig onderzoek bij je moet doen. 

Afwachten 

Als alle controles in orde zijn, en moeder en kind in goede conditie zijn, dan is het medisch verantwoord om een natuurlijk bevalling af te wachten. Je blijft dan onder zorg van de verloskundige. Afwachten is soms moeilijk, maar wees gerust; het overgrote deel van de babies dient zich vanzelf aan! Wel is het belangrijk om in deze periode goed op de bewegingen van de baby te blijven letten. Beweegt je kindje minder, of heb je twijfels hierover, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige (via het spoednummer van jouw team). 

Vliezen breken

Heb je al een beetje ontsluiting dan kan de verloskundige bij 41+5 of 41+6 (12/13 dagen over tijd) proberen om je vliezen te breken. Na het breken van de vliezen zorgt het lekkende vruchtwater bij 85 % van de vrouwen ervoor dat de weeën beginnen. Je kunt dan zonder medisch ingrijpen, op natuurlijke wijze en onder begeleiding van de verloskundigen bevallen. Komt de bevalling ondanks de gebroken vliezen toch niet op gang, dan zal de gynaecoloog de volgende dag de weeën gaan opwekken met een infuus. 

Inleiding

Komt je bevalling niet vanzelf op gang, dan is het mogelijk om in te leiden. Door middel van een infuus met het hormoon oxytocine worden de weeën kunstmatig opgewekt. Een inleiding wordt vooraf gepland, meestal bij 42+0 weken. Vaak is dit al besproken tijdens het eerdere consult bij de gynaecoloog. Tot aan de inleiding mag je onder zorg blijven van je verloskundige. Daarna krijg je een medische indicatie en wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog en zal je onder zijn/haar begeleiding bevallen.