Wil je na de bevalling een spiraaltje als anticonceptie? Dan kun je deze laten plaatsen op ons spiralenspreekuur. Dat is wel zo vertrouwd bij je eigen verloskundigenpraktijk!

Met of zonder hormoon?

Er zijn twee soorten spiralen:

Tijdens de kraamweek en op de nacontrole zal de verloskundige het onderwerp anticonceptie met je bespreken. Zij kan je uitgebreide informatie geven over beide soorten spiralen, zodat je een keuze kunt maken welke het beste bij jou past. Of neem contact op met één van onze verloskundigen voor telefonische voorlichting over het spiraal als anticonceptie.

Lees meer over het koperspiraaltje T-safe
Lees meer over het hormoonspiraaltje Mirena

Wat moet je doen?

Wil je jouw spiraaltje laten plaatsen door de verloskundige? Maak dan een afspraak op het spiralenspreekuur van het Geboortecentrum. Je kunt hiervoor bellen met onze praktijkassistente: 023 564 2848. Je ontvangt dan een recept voor het spiraaltje. Haal hiermee je spiraal op bij de apotheek. Wees niet verrast: het spiraaltje zit verpakt in een grote doos. Laat de verpakking dicht!

SOA test

Sommige geslachtsziekten (SOA’s), zoals Chlamydia of Gonorroe, kan je bij je dragen zonder dat je daar klachten van ervaart. Door het inbrengen van een spiraal kan een onopgemerkte SOA naar je baarmoeder en je eileiders verplaatsen. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Is het mogelijk dat jij een geslachtsziekte bij je draagt? Doe dan eerst een SOA test!! Dit kan via je huisarts of bestel een test online via www.soacare.nl.

Zwangerschapstest

Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens zwangerschap. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan zelf eerst een zwangerschapstest. 

Wanneer?

Het spiraaltje kan zo’n 10 weken na de bevalling worden ingebracht. Geef je borstvoeding? Dan is het beter om te wachten tot minimaal 12 weken na de bevalling.

Het plaatsen van het spiraaltje

Neem de ongeopende doos met het spiraaltje mee naar het spiralenspreekuur. Ga voor je afspraak nog even plassen, want een lege blaas is prettiger tijdens het plaatsen. Eerst wordt de positie van je baarmoeder bepaald met een inwendig onderzoek (vaginaal toucher) en een inwendige echo. Daarna plaatst de verloskundige je spiraal. Ze gebruikt hierbij een speculum (spreider of eendenbek genaamd) die ze inbrengt in de vagina. Tot slot wordt met de inwendige echo gekeken of de spiraal op de juiste plaats zit.

De afspraak duurt in zijn geheel ongeveer 20-25 minuten. Maar het inbrengen van het spiraal is op zich vrij kort en binnen enkele minuten klaar.

Doet het pijn?

Om het spiraaltje in te brengen wordt je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan een vervelend, soms pijnlijk gevoel geven. Het is daarom aan te raden om 1 uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mgr. paracetamol in te nemen, of 400 mgr. ibuprofen. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Soms helpt het om op de dag van plaatsing wat extra rust te nemen. Ook een warme kruik, paracetamol of ibuprofen kunnen je klachten verminderen.

Na de plaatsing

Na de plaatsing kan je nog enkele dagen wat bloedverlies hebben of wat buikpijn. In de eerste drie maanden na het plaatsen van een spiraal kan je tussentijds bloedverlies hebben. Dit is normaal. Heb je gekozen voor een hormoonspiraal? Dan kan je cyclus onregelmatig worden en je menstruaties lichter. Soms verdwijnt de menstruatie zelfs helemaal. Heb je gekozen voor een koperspiraal? Dan zullen je menstruaties vaak eerst wat heviger worden. Meestal wordt dit na enkele maanden weer normaal.

Wanneer veilig?

Met een koperspiraal ben je na de plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap. Met een hormoonspiraal ben je pas na één week beschermd. Gebruik tot die tijd een aanvullende anticonceptiemethode. 

Nacontrole

Veel vrouwen vinden het fijn om te weten of het spiraaltje nog op de goede plek zit. Het Geboortecentrum biedt daarom als extra service een gratis nacontrole aan. Je krijgt dan nog een keer een inwendige echo. Je kunt hiervoor een afspraak maken na je eerstvolgende menstruatie, of zes weken na de plaatsing. Bij een spiraalplaatsing door je huisarts of de gynaecoloog krijg je meestal geen echoscopische nacontrole.

Zelfcontrole

Na de nacontrole kun je zelf af en toe controleren of je spiraal nog goed zit. Je kunt de draadjes voelen met je vinger in de vagina. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. Als je een hard stukje voelt bij je baarmoedermond betekent het dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit. Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Verwijderen

Het verwijderen van het spiraaltje is een eenvoudige handeling. Door met een tangetje aan de draadjes te trekken kan een arts of verloskundige nagenoeg pijnloos het spiraaltje verwijderen. Je kunt daarna gelijk weer vruchtbaar zijn.

Kosten

Het plaatsen van een spiraaltje wordt vanaf 2018 door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Kijk hiervoor in je polisvoorwaarden. De kosten voor de aanschaf van het spiraaltje betaal je veelal zelf.

  • Plaatsen of verwijderen van een spiraal:  € 61,11 (tarief 2018)
  • T-Safe koperspiraal: € 69,-
  • Mirena hormoonspiraal: ongeveer € 160,- (verschillend per apotheek en eventuele apothekerskosten)

Meer info

anticonceptie.nl
spiraalplaatsen.nl

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal Mirena is een betrouwbare anticonceptiemethode en biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Mirena is een klein, T-vormig voorwerp dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Daar geeft het dagelijks een kleine hoeveelheid hormoon af. De werkzame stof in Mirena is levonorgestrel (0,02 mg per dag).

Koperspiraal

Het koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het koperspiraaltje is een anticonceptiemiddel zonder hormonen.