thuisbevalling

Voor veel vrouwen is thuis de meest fijne, en ontspannen plek om te bevallen. Om zo in de eigen omgeving het nieuwe kindje te verwelkomen. Wil jij dat ook, dan kan dat!

Voordelen van een thuisbevalling

 • In je eigen omgeving heb je de minste stress. Dit werkt bevorderend op de weeën. Goede weeën zorgen voor een vlottere bevalling.
 • In je eigen omgeving kun je beter ontspannen. Je lichaam maakt dan meer endorfines aan. Dit is een pijnverlagend hormoon.
 • Je hoeft niet met heftige weeën in een auto te stappen.
 • Je wordt niet blootgesteld aan schadelijke ziekenhuisbacteriën.  
 • Een thuisbevalling is goedkoper. Wie zonder medische indicatie kiest voor een ziekenhuisbevalling moet meestal (afhankelijk van je zorgverzekering) een eigen bijdrage betalen.

Veiligheid

Een thuisbevalling is veilig! Dit is doordat verloskundige en kraamverzorgende getraind zijn om direct te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Zo kan de verloskundige medicijnen toedienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Ook heeft zij altijd een zuurstofset mee om de baby te beademen of zelfs te reanimeren. En door de goede ambulancezorg en de infrastructuur in Nederland is het mogelijk bij een spoedsituatie iemand in een mum van tijd naar het ziekenhuis te vervoeren. 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij een eerste bevalling het net zo veilig is om thuis te bevallen als een ziekenhuisbevalling. En als het niet je eerste bevalling is, dan is een thuisbevalling zelfs veiliger!

Prettig thuis

Bij een thuisbevalling heeft je partner een grotere rol dan in het ziekenhuis. Hij/zij moet de verloskundige wegwijs maken in huis en babykamer, kan een kopje koffie zetten, spulletjes pakken, etc. Meestal vinden partners dit erg prettig, omdat ze zich dan minder nutteloos en aan-de-zijlijn voelen staan.

En na de bevalling ga je lekker onder je eigen douche terwijl de kraamverzorgende je bed verschoont. Daarna kruip je prins(es)heerlijk met je nieuwe baby in je frisse bed en hoef je verder lekker niets meer. Alleen maar genieten...

Keuze

Soms, zeker als het je eerste kindje is, weet je niet van tevoren hoe je de bevalling zult ervaren en waar je wilt bevallen. Beslis dan gewoon tijdens je weeën waar jij je het prettigst voelt: thuis of in het ziekenhuis. Zorg er wel voor dat je alles thuis klaar hebt staan, zowel voor een thuisbevalling als voor een het ziekenhuisbevalling 

Praktische zaken 

Onderstaand een aantal dingen die je voor de bevalling moet regelen:

 • Zorg voor een goedwerkende bel, buitenverlichting en een duidelijk huisnummer. Geef ingewikkelde route-aanwijzingen tijdig door aan je verloskundige en het kraambureau.
 • Zet vanaf 37 weken je bed op klossen
 • Zorg ervoor dat je een kraampakket in huis hebt. 
 • Bescherm je matras met plastic of het zeiltje uit het kraampakket.
 • Zet twee emmers en vuilniszakken klaar.
 • Zorg dat je twee metalen kruiken in huis hebt, met kruikenzakken.
 • Zet een “ziekenhuistas” klaar met spullen voor jou en de baby indien je onverwacht tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moet.
 • Heb je vloerbedekking? Bescherm het desgewenst met wat plastic of een laken. 

Meer weten over wat je kan doen ter voorbereiding op de bevalling? Kijk dan ons filmpje:

Poliklinische bevalling

Bevalsuite in het Vrouw Kind Centrum

Ben je tijdens de zwangerschap onder controle van een verloskundige? Dan kies je meestal zelf waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Belangrijk bij deze keuze is dat je bevalt op de plek, waar jij je het prettigst voelt. Een deel van de vrouwen vinden het prettig om in een ziekenhuis te bevallen, op een plek waar specialistische zorg dichterbij is.