Een kindje dat zich in stuitligging in de baarmoeder bevindt, ligt met zijn billetjes in het bekken van de moeder en met het hoofdje boven. Een kindje dat in stuitligging geboren wordt heeft iets meer kans op complicaties dan een baby die met het hoofdje eerst naar buiten komt. Om dit soort complicaties te voorkomen is het mogelijk om de baby al tijdens de zwangerschap te draaien. We noemen dat een uitwendige versie bij stuitligging. 

Met een uitwendige versie kan een kindje in stuitligging gekeerd worden tot een hoofdligging. Een uitwendige versie is een veilige en effectieve manier om het aantal stuitliggingen te verminderen. De kans dat een versie lukt is gemiddeld 65%.

Versiekundige

Een uitwendige versie wordt gedaan door een verloskundige die hiervoor speciaal is opgeleid: een versiekundige. Het Geboortecentrum heeft 4 versiekundigen:

  • Barbara Ebskamp
  • Michelle van der Salm
  • Margo Linssen
  • Marette Stolp

Deze verloskundigen hebben ruime ervaring met het draaien van stuit baby's en doen in het Geboortecentrum de uitwendige versies.

Ligt jouw baby in stuitligging dan zal je verloskundige je verder informeren over de mogelijkheden om je kindje te draaien. 

Lees meer over uitwendige versie

Lees meer over stuitligging