vlokkentest

Je kunt een vlokkentest laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. Er worden met behulp van een naald via de buikwand van de zwangere een stukje weefsel van de placenta (moederkoek) weggenomen. Dit weefsel bevat de chromosomen van het kind die onderzocht zullen worden op afwijkingen.

Wat kan er onderzocht worden?

Met een vlokkentest krijg je zekerheid of jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Ook kunnen er bepaalde stofwisselingsziekten opgespoord worden en kan DNA-onderzoek worden verricht.

Miskraam

Het nadeel van de vlokkentest is dat er een kans is op een miskraam door het onderzoek. Dit komt voor bij 2 van de 1000 vrouwen die dit onderzoek krijgen; 998 vrouwen krijgen geen miskraam door het onderzoek. 

Wanneer een vlokkentest?

Je kunt kiezen voor het laten verrichten van een vlokkentest wanneer:

  • de combinatietest een verhoogd risico aangeeft
  • je bij de NIPT een afwijkende uitslag hebt ontvangen
  • er in de familie chromosomale aandoeningen voorkomen.
  • er in de familie erfelijke stofwisselingsziekten voorkomen die met invasieve diagnostiek/vlokkentest zijn op te sporen.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over de vlokkentest:

Bekijk hier een filmpje over de vlokkentest

Combinatietest

nekplooimeting

De combinatietest is een test die jouw specifieke kans berekent op het krijgen van een kind met downsyndroom, edwardssyndroom, of patausyndroom. De test bestaat uit een bloedafname bij de moeder en een echoscopische nekplooimeting.

NIPT

NIPT

De NIPT is een onderzoek waarbij bloed van de zwangere wordt afgenomen en onderzocht. Het laboratorium onderzoekt het DNA in het bloed op chromosoom- afwijkingen en kan zo bepalen of het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. U kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap.