Sinds 2014 is er een uitbraak van Zikavirus in Zuid- en Midden-Amerika. Ook Kaapverdië en een aantal Caribische eilanden melden Zikavirus-infecties. Het virus wordt overgedragen via een besmette mug. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. 

Symptomen

Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken, maar de ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. 

Risico's tijdens de zwangerschap

Het virus kan via de placenta worden overgedragen van moeder naar kind. Er zijn aanwijzingen voor een verband tussen zikavirusinfectie (waarschijnlijk vooral in het eerste trimester) en aangeboren hersenafwijkingen zoals microcefalie (afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is). Of deze afwijkingen daadwerkelijk door het zikavirus worden veroorzaakt wordt op dit moment onderzocht door de WHO (World Healt Organisation).

Ook is het mogelijk dat bij zwangere vrouwen, door een verlaagde weerstand, een ZIKA infectie ernstiger kan verlopen. 

Reizen naar Zika gebieden

Het RIVM raadt het af voor zwangeren, of vrouwen die zwanger willen worden, om naar een ZIKA gebied te reizen. Denk daarom goed na over de noodzaak van een reis naar deze gebieden. Reizigers die wel naar een ZIKA gebied gaan moeten vooral extra antimuggenmaatregelen nemen (DEET 30%, klamboe, bedekkende kleding).

Op de website van het RIVM staat een up-to-date lijst met alle landen waar het zikavirus op dit moment voorkomt: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus

Adviezen voor zwangeren en hun partner

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
  • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij de verloskundige of je arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
  • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact. 

Meer informatie

Je vindt meer informatie over het ZIKA virus op onderstaande websites:

www.ggdreisvaccinaties.nl

www.rivm.nl

http://ecdc.europa.eu

https://www.lcr.nl/Landen

Of bekijk het filmpje: